– Valgdagen er litt høytid

– Det er litt høytid over valgdagen, derfor må vi stemme på selve dagen. Det sier en av de første som avga stemme på rådhuset i Tromsø mandag.

Kø foran valgurnen i rådhuset i Tromsø

I god tid før valglokalet åpnet i dag morges, var det kø i rådhuset i Tromsø.

Foto: Tom Søbstad / nrk

Allerede i god tid før valglokalet åpnet klokken 9 i dag, var de kø foran avlukkene på rådhuset.

– Ingen slipper til før klokken slår ni. Det er vi klokkeklare på, sier en av funksjonærene som skal hjelpe de som skal gjøre sin borgerplikt.

Høytid over dagen

Helen Brandstorp og Tore Johnsen

Ekteparet Helen Brandstorp og Tore Johnsen var blant de første som var innom rådhuset i Tromsø i morges og avga sine stemmer.

Foto: Tom Søbstad / nrk

Før valgdagen er det avgitt 12794 forhåndsstemmer i Tromsø. Det betyr at en stor del av velgermassen har stemt i løpet av de siste ukene, til ulike tider og på ulike steder.

Blant de første i køen på rådhuset i morges fant vi Helen Brandstorp og hennes mann, Tore Johnsen.

– Jeg stemmer på valgdagen. Det er litt høytid over å avgi stemme, og det må være på selve dagen, sier hun. Brandstorp sier at hun aldri har vært i tvil om at hun må delta ved valg.

– Derimot har jeg vært litt i tvil om hvem jeg skal stemme på denne gangen. Jeg er ikke i tvil om hvilken side jeg hører til på, men jeg har gjort noen taktiske vurderinger denne gangen, sier hun.

Husk Sametinget

Tore Johnsen er også overbevist om at det å stemme er noe man gjøre.

– Jeg er i samemantallet, så jeg skal også avgi stemme i valget til sametinget. Det er viktig, det også, sier han.

Hvorfor er det viktig for deg?

– Vi har nettopp feiret at det er hundre år siden det første samelandsmøtet, og vi må sikre at det også blir noe å feire om nye hundre år.