NRK Meny
Normal

– Uten vikarer i ambulansene kan følgene bli fatale

Leder for Landsforeningen for hjerte- og lungesyke i Nordland, Troms og Finnmark, reagerer kraftig på kuttene på UNN.

Ambulanser

UNN setter ikke inn vikarer ved sykdom blant ambulansepersonellet. LHL mener det er en dårlig idé.

Foto: VBK Nordic/Profile vehicles OY

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) jobber nå med å spare inn 170 millioner kroner i budsjettet til neste år. Et av tiltakene er at det ikke settes inn i vikarer dersom ambulansepersonell blir syke.

Fredag skrev avisen Fremover at ambulansene i Salangen, Lødingen og Bjerkvik har stått på grunn av sykdom.

– Jeg har fått mange henvendelser fra medlemmer, pårørende og folk flest. De er bekymret. Ved hjerteinfarkt eller hjerneslag teller minuttene. Dersom ambulansen står kan det føre til at pasienten dør eller blir invalid fordi hjelpen kom for seint. Sånn kan vi ikke ha det, sier Odd J. Solberg, leder for Landsforeningen for hjerte- og lungesyke i Nordland, Troms og Finnmark, til NRK.

– Slik blir det

I et skriv til pressen sier han det er for lange avstander i Nord-Norge til ambulansetjenesten i distriktene kan være ute av drift. Også vær og ras gjør det nødvendig å ha kompetent personell så nært som mulig, mener Solberg.

Avdelingsleder for ambulansetjenesten i UNN, Per Øyvind Sørgård, sier til Fremover at situasjonen ikke er så dramatisk.

– Når én ambulanse kjører fra et distrikt med en pasient til sykehus, er situasjonen den samme, sier han til avisen.

– Da må andre stasjoner dekke inn og avhjelpe. Det er ikke unormalt. Det er bestemt at vi ikke får ta inn ekstrapersonell ved sykdom. Da blir det slik.

Håper på andre løsninger

Odd J. Solberg kjøper ikke Sørgårds argumenter.

– La oss si at ambulansen i ditt distrikt er på vei til sykehuset. Hvis da ambulansen i nabodistriktet er ute av drift på grunn av sykdom, risikerer du å måtte altfor lenge før du får hjelp. Jeg håper absolutt at UNN finner andre måter å spare penger på enn i ambulansetjenesten, avslutter Solberg.

Han vil samtidig skryte av innsatsen helseforetakene i Nord-Norge gjør.

– De gjør en fantastisk jobb innen akutt og pleie, la oss derfor bemanne ambulansene som tidligere eller enda bedre. Det er ingen skam for styret i Unn og snu i en så viktig sake som denne.