NRK Meny
Normal

– Sist det gikk ras var jeg ute etter seks, syv minutter

Til tross for stor rasfare, er Vest-Finnmark uten lavinehund i påska. Alf Waaler i Norske redningshunder i Alta er eier av den eneste lavinehundekvipasjen i Vest-Finnmark.

Waaler

Alf Waaler og hunden Bea har ingen til å steppe inn om de ikke er tilgjengelige.

Foto: Privat

– Vest-Finnmark er stort og bratt, så der går det stort sett flere ras enn i Øst-Finnmark. Det er ganske logiskt at beredskapen er for dårlig, sier Alf Waaler.

Han er eier av Vest-Finnmarks eneste lavinehundekvipasje, og er beredskapsansvarlig for norske redningshunder i Finnmark.

Ingen å sette inn

Han setter opp påskeberedskapen for redningshundene i hele fylket, men har ingen å sette inn i vest når han selv ikke kan stille opp.

– Sånn er det med en frivillig redningstjeneste. Den er frivillig og ikke betalt, og det skal ikke gå for mye ut over vårt privatliv, selv om det selvfølgelig gjør det, sier han.

Hurtighet har stor betydning

Han og hunden Bea ble tilkalt til raset i Kviby sist helg, og var raskt på plass. Det å være raskt ute har stor betydning i redningsarbeidet når det går ras.

– Helikopteret kan bruke lang tid om det er dårlig vær. Sist det gikk et ras i Alta og jeg fikk beskjed tok det seks syv minutter før jeg var ute av døren, sier han.