Hopp til innhold

– Unødvendig med offentliggjøring

Forsker mener det er unødvendig å publisere navnet på 926 nordmenn som arbeidet i tyske fangeleire under andre verdenskrig.

Navnene på norske hirdfolk burde ikke vært offentliggjort. Det mener forsker Baard Borge ved Høgskolen i Harstad.

926 nordmenn som var med i Hirden under andre verdenskrig blir navngitt i Eirik Veums nye bok, unødvendig mener forsker Baard Borge.

Navnene på norske hirdfolk burde ikke vært offentliggjort. Det mener forsker Baard Borge ved Høgskolen i Harstad.

Baard Borge

Førsteamanuensis Baard Borge mener offentliggjøringen av navnene til nordmennene som jobbet i tyske fangeleire under andre verdenskrig er unødvendig.

Foto: Marita Bolle Andersen / NRK

I sin nye bok, «Nådeløse nordmenn – Hirden 1933-1945» navngir forfatter og NRK-journalist Eirik Veum 962 nordmenn som utførte mishandling, vold eller drap under andre verdenskrig. Alle disse var del av Hirden, Nasjonal Samlings (NS) kampenhet og paramilitære organisasjon, opprettet i 1933. Alle som blir navngitt i boken ble dømt for landssvik etter krigen.

Borge ser ikke poenget ned å navngi dem i bokform såpass lenge etter krigen.

– Jeg undrer på hvilken nytte det skal ha at man skal navngi dem alle, nå 70 år etterpå. Det å bli dømt var i seg selv så sosialt stigmatiserende, man ble nesten brennemerket, sier Borge

Flere tusen nordmenn var medlem i Hirden og mange av dem tjenestegjorde som vakter i fangeleirene nordpå. I disse leirene levde og arbeidet serbiske fanger under umenneskelige forhold.

– Meningen var at disse fangene skulle henrettes i Jugoslavia, men de ble sendt til Norge nærmest som levende døde. De ble sendt til flere leire i Nord-Norge, og nesten sytti prosent døde her i disse leirene, sier historieforsker Stian Bones ved Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet.

Forfatter og journalist Eirik Veum forklarer hvorfor han har offentliggjort navnene på 926 hirdmedlemmer

Eirik Veum forteller om hvorfor han mener det er riktig å offentliggjøre navnene på 926 hirdmedlemmer.

Ikke tidligere navngitt

Navnene på nordmennene som arbeidet i disse leirene har tidligere ikke vært kjent. Veum forstår at boken vil vekke reaksjoner, men mener Borge bommer med kritikken.

– Jeg skulle han hadde satt seg bedre inn i boken før han uttalte seg. Dette er en oversikt over dem som deltok i vold, drap, mishandling og tortur. I fangeleirene i Nord-Norge har det blitt utført krigsforbrytelser i langt større omfang enn det vi tidligere har kjent til.

Veum mener det ikke er spekulativt å trykke navnene, selv om ikke alle de navngitte var direkte ansvarlige for krigsforbrytelser.

– Dette handler ikke om familiers ære eller om å skrive om norsk krigshistorie. Det handler om å fortelle hva som skjedde, og det må gjøres på en ansvarlig måte som kan kontrolleres og ettergås av andre.

Men selv ikke grufulle handlinger rettferdiggjør omfattende navnelister, mener Borge.

– Det blir i mine øyne feil å liste opp alle som var på «feil side» under krigen. Da kan forfatteren i neste bind liste opp alle de hundre tusen nordmenn som jobbet for tyskerne og fikk godt betalt for det.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark