Hopp til innhold

– Unik sjanse til å vise fram et helt spesielt sted

Værvarslinga gleder seg til å få vise fram Bjørnøya. Tirsdag 11. november starter TV-serien på NRK1.

Bjarne og NRK

TV-teamet fra NRK, her representert ved Karine Nigar Aarskog og Erling Bjørklund, fulgte livet på Bjørnøya gjennom hele vinteren, og dokumenterte blant annet Bjarne Ringstad Olsens solfestantrekk.

Foto: nrk

Gjennom seks episoder får du nå muligheten til å være med til et sted de færreste kan besøke. Bjørnøya ligger isolert til, midt mellom Tromsø og Spitsbergen. Det går ingen offentlig transport hit, og øya er ofte innhyllet i tåke.

Jon Kolsum

Jon Kolsum er ishavskonsulent ved Meteorologisk institutt.

Foto: Meteorologisk institutt / Anna Rørtveit

Her finner man både spektakulær natur, et yrende fugleliv og en spennende historie om maktkamp, fangst, fiske, og ikke minst vær. Det er ingen fastboende her, men hvert halvår reiser en ny besetning opp for å bo og jobbe på stasjonen til Meteorologisk institutt.

Nå blir hverdagen til en av besetningene TV-serie.

– Vi håper serien vil gi flere søkere til alle yrkesgruppene på Bjørnøya, sier ishavskonsulent Jon Kolsum ved Meteorologisk institutt i Tromsø.


Han angrer ikke på at han i fjor vår sa ja til et møte med NRK om en mulig tv-serie fra Bjørnøya. Selv om han var litt skeptisk i starten.

– Man forbinder ofte tv med reality av ymse kvalitet. Men vi følte at opplegget til NRK var seriøst, og derfor svarte vi ja. Vi fikk også være med i planleggingsprosessen om hvordan serien skulle lages, noe som var positivt, sier Kolsum.

Ni fremmede flytter sammen

Besetningen på Bjørnøya teller ni personer, som bor der i et halvt år om gangen. NRK har fulgt de ni som dro opp i begynnelsen av desember, fram til de forlot øya igjen i slutten av mai.

mari bjørnsdatter knudsen

Mari Bjørnsdatter Knudsen er prosjektleder i NRK

Foto: karine nigar aarskog / nrk

– Vi er kjempeglad som fikk tilgang til å være med denne besetningen, og bo sammen med dem på stasjonen over så lang tid. Dette er en verden som mange har hørt om, men som få vet hva går ut på, sier prosjektleder i NRK Troms, Mari Bjørnsdatter Knudsen.

Ingen av de ni kjente hverandre fra før. Det eneste de visste, da de gikk om bord på kystvaktskipet «Svalbard» i Tromsø 5. desember i fjor, var at de skulle leve sammen på en øde øy det neste halve året.

For de fleste var også arbeidsoppgavene fremmede. Bare to hadde vært der før. Denne gangen skulle de også ha et NRK-team på slep, som i perioder skulle bo sammen med dem.

– Det er en uvanlig opptakssituasjon å bo sammen med dem man filmer, spise alle måltidene med dem og være sammen med dem på fritida. Men jeg tror at både vi og besetningen følte at det var en fordel å bo så tett. Vi fikk tillit til hverandre, sier Knudsen, som selv var med på to av turene.

Se to av kvinnene i besetningen ankomme Bjørnøya:

Jentene finner rom

Feiret jul på stasjonen

Fotograf Erling Bjørklund feiret også jul sammen med besetningen.

– Jeg har voksne barn og en forståelsesfull kone, så det var ikke noe problem. Og de var veldig flinke til å lage i stand jul der oppe. Vi fikk både ribbe og pinnekjøtt, og det vanket gaver også til meg, sier Bjørklund.

Resten av NRK-teamet dro ned før jul. Men Erling ble på Bjørnøya i en hel måned på sin første tur til ishavsstasjonen.

– Jeg følte meg litt som en i besetningen og hadde min faste plass ved bordet mellom stasjonssjefen og driftslederen. Samtidig satt jeg med øra på stilker, og var litt på jobb hele tiden. Det var vanskelig å skille jobb og fritid, for plutselig skjedde det noe jeg måtte filme, sier Erling.

erling bjørklund

Erling benyttet blant annet anledningen til å nakenbade på Bjørnøya.

Foto: Karine Nigar Aarskog / nrk

Nakenbadet to ganger

Men når han hadde fri, utnyttet han tida godt. Med ski på beina kom han seg på øyas høyeste fjelltopp, Urd, og han ble medlem av Bjørnøya Nakenbadeforening. To ganger.

– Vi badet på den andre turen vi var der, men da var det en halv plussgrad i vannet. Derfor måtte vi bade igjen når det ble minusgrader i vannet, sier Erling, som fikk to diplomer for innsatsen.

team bjørnøya

Erling Bjørklund, Harald Albrigtsen, Mari Bjørnsdatter Knudsen og Karine Nigar Aarskog jobbet med TV-serien og reiste flere ganger til Bjørnøya.

Foto: Erling Bjørklund / NRK

Erling forteller at han møtte på andre typer utfordringer på Bjørnøya enn han vanligvis kommer bort i når han er ute på opptak. Speilhålke deler av vinteren, gjorde at han alltid måtte huske brodder.

På grunn av mye vær og vind måtte han kle seg godt og passe på at utstyr ikke forsvant i vinden, eller ble spist av nysgjerrige hunder. I tillegg måtte han bære våpen på grunn av isbjørnfaren.

– Det var også mørkt store deler av tida, så vi måtte passe på å ha kameralamper og nok batteri. Lampene slokket uten forvarsel på grunn av kulda. Det var en del praktiske utfordringer, sier han.

En annen stor utfordring, var hvordan teamet skulle komme seg til og fra øya. I løpet av det halve året, var de fire turer fram og tilbake mellom Tromsø og Bjørnøya.

– Vi var heldige som fikk en avtale med kystvakta. På grunn av skiftende værforhold i Barentshavet, og at Kystvakta plutselig kunne få oppdrag på toktene, som ikke var planlagt, visste vi aldri når vi kom oss av gårde, eller når vi kom hjem igjen, forteller Knudsen.

Bjarne sender opp værballong:

Bjarne sender opp værballong

Et spesielt sted

team på tur

TV-teamet levde sammen med besetningen under opptakene, og deltok på fritidsaktiviteter som ski- og fotturer.

Foto: mari bjørnsdatter knudsen / nrk

Jon Kolsum er den hos Meteorologisk institutt som jobber tettest opp mot ishavsstasjonene på Bjørnøya, Jan Mayen og Hopen. Han har selv hatt flere perioder på Bjørnøya, da han var yngre, og vet hvordan det er å bo der oppe.

Og han synes det er viktig å få belyst hva værvarslinga holder på med på ishavet.

– Serien er både informativ og artig og gir et tilbakeblikk. Jeg har en oppfatning av at besetningen syntes det var greit å være med i en tv-serie, selv om de ikke er vant til å ha et tv-team rundt seg til vanlig, sier Kolsum.

Mattias Høyem på KV Andenes

Mattias Høyem om bord på KV Andenes, på vei opp til en researchtur på Bjørnøya.

Foto: sara simonsdatter bakke / nrk

Mattias Høyem har regi på serien, og forteller at det var mye jobb med serien, også ut over opptakene på Bjørnøya.

– Historiske begivenheter som har blitt gravd fram fra historiebøker og arkiver får en sentral rolle i serien. Jeg tror mange er opptatt av historien og fakta om Bjørnøya i tillegg til å følge det daglige livet på stasjonen, sier Høyem.

Mari Bjørnsdatter Knudsen gleder seg også til å dele opplevelsene fra Bjørnøya med resten av Norge:

– Bjørnøya er et helt spesielt sted, der det bor folk som velger å ta en pause fra resten av verden. Serien viser en kombinasjon av menneskene og selve stedet, og all historien som er knyttet til øya. Bjørnøya blir også en karakter i serien, sier Knudsen.

Få med deg første episode av Bjørnøya tirsdag 11. november klokka 2015 på NRK1.

Se dokumentaren om Oddrun på Bjørnøya:

Norsk dokumentar. 
Oddrun Markussen har en lengsel etter det øde og kalde. Hun vil til Nordishavet for å oppleve ekstremværet. Midt i ingenmannsland gjør hun en viktig jobb, hun samler inn værdata og formidler værmeldinger. Et halvt år på Bjørnøya, det er å få oppfylt en drøm, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark