Hopp til innhold

– Evakueringen har satt spor for alltid

– Dagens unge arver fortsatt krigstraumer etter evakueringa, sier filmskaper Yvonne Thomassen. Hun får støtte fra professor i sosialmedisin Per Fugelli. Han mener folk i Nord-Troms og Finnmark fortjener et takk fra nasjonen Norge.

Fra filmen "Familiebildet"

Filmskaper Yvonne Thomassen har i laget en dokumentar om sin egen families opplevelser under evakueringen av Finnmark, og hvordan fortielsen av hendelsene har ført familiemedlemmene fra hverandre.

Foto: Privat

Det er snart et år siden Yvonne Thomassen første gang viste filmen «Familiebildet», men fortsatt er responsen overveldende.

I dokumentaren forsøker hun å samle en familie som har sluttet å snakke sammen, for å ta et nytt familieportrett.

Yvonne Thommassen

Filmskaper Yvonne Thomassen har opplevd enorm respons etter å ha laget en personlig film om evakueringen og krigen. «Familiebildet» har også vunnet publikumsprisen under filmfestivalen Eurodok.

Foto: Pressefoto

Det er ingen enkel oppgave. Hun viser en familie som bærer på et traume fra krigen og evakueringa av Nord-Troms og Finnmark som de aldri har snakket sammen om.

De sytti år gamle minnene og tausheten om dem har ført medlemmene av familien fra hverandre, og i stillhet gått i arv til filmskaperen selv. Underveis oppdager hun også en samisk identitet som har vært holdt skjult i familien.

– Det har vært helt enorm respons. Folk har et veldig behov for å snakke om det etter å ha sett filmen. De kommer bort til meg, sender sms, sender mail, meldinger på Facebook. Det har vært vanvittig mange tilbakemeldinger, forteller Thomassen om det siste året.

Hun tror bakgrunnen for den overveldende responsen kommer av at mange familier i Troms og Finnmark har håndtert opplevelsene fra krigen på samme måte som hennes egen.

– Norge skylder Finnmark en «takk»

– Jeg tror folk som har sett filmen får en anledning til å snakke, om ting de ikke har kunnet snakke om før. De får en anledning til å ta opp noe som har vært et ikke-tema, sier Thomassen om responsen.

Også i hennes egen familie har hun sett forandringer, selv om hun fortsatt håper de skal bli flinkere til å snakke åpent sammen.

– Noen av familiemedlemmene har sagt at det har vært deilig å være åpen om ting som skjedde igjen. For min egen del hadde jeg ikke sett for meg at den historien var så stor, og i hvor stor grad den fortsatt påvirker oss som er født så lenge etter krigen, sier filmskaperen fra Alta.

Per Fugelli

Fugelli jobbet som kommunelege i Porsanger på 70-tallet, og så på nært hold hvordan krigen påvirket finnmarkingene selv flere tiår etter at den var over.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Tidligere lege i Porsanger i Finnmark og professor i sosialmedisin, Per Fugelli, har flere ganger sagt at traumene vanlige folk fikk av krigshandlingene i Finnmark under andre verdenskrig aldri har fått den oppmerksomheten de fortjener.

Denne høsten er det 70 år siden evakueringen av Nord-Troms og Finnmark. Det mener Fugelli er en anledning til å snakke om hendelsene som bør benyttes godt.

– Jeg håper landets historikere og medier kan sette et mer rettferdig lys på alt det vi har å takke Finnmarks befolkning for fra krigens tid. Det var et tappert folk som holdt ut mye, og som ikke har fått fortjent heder og ære for det de gjorde for Norges land i krigsårene.

(Saken fortsetter under bildet.)

Stor familie

Den dramatiske historia fra tvangsevakueringa høsten 1944 har satt sine spor i flere generasjoner. Denne familien på 12 måtte klare seg på 10 kvadratmeter og fisk hver dag under krigen. To av barna orket ikke tanken på å leve lenger og var nær ved å ta livet av seg.

Foto: Privat

– Mange har tatt skade av evakueringa

Per Fugelli mener nasjonen Norge, gjennom å underslå krigshistorien i Finnmark, har vært med på å unnlate å behandle en hel landsdels traume.

– Disse ekstreme påkjenningene folk måtte tåle da er det vanskelig for oss bortskjemte folk i dag å fatte. Men det er klart det har skadet mange i Finnmark og satt spor på livstid. Men det har og vært med på å gjøre Finnmarkinger til tøffe folk, sier Fugelli.

Som lege i Porsanger mener han å ha sett at de samme opplevelsene har gjort folk i Finnmark sterke. Han tror ikke det hadde vært noen løsning sende en rekke krisepsykologer nordover rett etter krigen. Til det var de for opptatt med gjenoppbygging, sier han.

– Jeg tror jo fortsatt at helsetjenesten i Finnmark bør ha antennene ute på en mer følsom måte enn det vi har hatt, i forhold til hva folk kan slite med. Ikke bare krigsgenerasjonen men også generasjoner etter. I tillegg burde landet for øvrig benytte anledningen til å rette en takk til Finnmarkingene, sier Fugelli.

Filmskaper Yvonne Thomassen fra Alta klarer ikke i filmen «Familiebildet» å få familien til å snakke sammen om hendelsene under krigen.

Likevel har hun, snart et år etter at filmen ble vist for første gang, ikke gitt opp håpet.

– Filmen har hjulpet på i min familie. Men jeg tror at ting må modnes enda mer for at de skal bli bra, sier Thomassen.

Du kan også se dokumentaren «Familiebildet» på NRK2 Fredag 31. oktober, da NRK sender en helaftens sending om tvangsevakueringa fra Nord-Troms og Finnmark.