NRK Meny
Normal

Naturvernforbundet: – Alta bryr seg ikke om loven

Naturvernforbundet mener at Alta kommune overser motorferdselsloven når kommunen gir dispensasjoner for snøskuterkjøring. Forbundet har klaget på to tredeler av alle dispensasjoner.

Skuterdisp
Foto: Kai Erik Bull / NRK

– Vi er overbevist om at det er overlagt og forsettlig som det heter. Det vil si at de har tenkt over det og er klar over at det er ulovlig. Dem vil fortrette med ulovlige vedtak. Det sier oss at vi har politikere som ikke bryr seg om loven, sier saksbehandler i Finnmark Naturvernforbund, Bjørn Harald Hansen.

Etter å ha sett på dispensasjoner Alta kommune har gitt i år, har Naturvernforbundet klaget på 18 av 26 dispensasjoner.

Naturvernforbundet mener at Alta kommune overser motorferdselsloven når kommunen gir dispensasjoner for snøscooterkjøring.
Forbundet har klaget på to tredeler av alle dispensasjoner.

Uenig med Naturvernforbundet

Dispensasjonsutvalget er ikke enig i at de ser bort fra loven, og støtter seg på kommunale retningslinjer.

– Det er vel fem eller seks saker der jeg skal være enig i at vi har gått utenom motorferdselsloven. Men der har vi forholdt oss til de kommunale retningslinjene, sier Svein Berg som er leder i dispensasjonsutvalget i Alta kommune.

De kommunale retningslinjer åpner for å gi dispensasjon til å kjøre hjemmefra til nærmeste skuterløype der parkering med bil og henger er vanskelig.

– Vi har jobbet etter de kommunale retningslinjene. Da visste vi at vi gikk utenom motorferdselsloven, men vi hadde håpet at de ikke hengte seg opp i akkurat den siden av saken, sier Berg til NRK.

Venter på behandling av 17 saker

Naturvernforbundet har allerede fått medhold hos Fylkesmannen på en klage på dispensasjon fra januar i år. Nå venter de på behandling på 17 nye.

Naturvernforbundet

Saksbehandler i Finnmark Naturvernforbund, Bjørn Harald Hansen.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

– Vi har klaget på 70 prosent av dispensasjonene som ble gitt i januar og februar. Fylkesmannen har tidligere sagt at Naturvernforbundet har rett i 90 prosent av de klagene som vi leverer. Det er ikke sikkert vi oppnår dette nå, men vi er sikker på at halvparten ikke har hold i motorferdselsloven, forteller Hansen i Naturvernforbundet