NRK Meny
Normal

Fiskeriministeren: – Ukulturen må stoppes

Ulovlighetene i fiskerinene skyldes ikke manglende kontroll. De skyldes en ukultur i næringa, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Elisabeth Aspaker

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker reagerer på juks i fiskerinæringen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I ettermiddag møtte hun direktør Geir Ove Ystmrk Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) til debatt i radiopogrammet "Nordpå" på NRK P1.

Her framholdt statsråden at de påståtte ulovlighetene i næringa ikke kan stoppes uten ei holdningsendring blant folk i næringa. – Ingen kontroll kan stanse dette, selv om tiltak kan forsterkes, sa Aspaker.

Nulltoleranse

Geir Ove Ystmark i FHL var klar i sin holdning. – Det er nulltoleranse for all type fiskerikriminalitet. Han viste ogsaå til at de aller fleste driver lovlig, både på hav og land. – Noe av problemene skyldes et komplisert regelverk. Det er nødvendigvis ikke juks, sa han. Ystmark lover full insats fra FHL for å profesjonalisere næringa på dette området.

Overrasket over svar

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker var fornøyd med at Ystmark tar så klart avstand fra ulovlighetene. Hun sier hun er overrasket over de mange negative svarene i spørreundersøkelsen som Nofima i Tromsø har gjennomført.

Til sist er det snakk om å opprettholde en bærekraftig torskebestand. Den er jo raskt i fare hvis fiskere og fiskekjøpere overser de regler som gjelder og de kvoter som er satt nettopp for å sikre torskebestanden.