– Uaktuelt å kjøpe Olavsvern

Nestleder i Stortingets utenriks – og forsvarskomite, Øyvind Halleraker (H), frykter ikke et russisk ubåtangrep som en følge av at NATOs tidligere marinebase Olavsvern i Tromsø ikke lenger er en del av det norske forsvaret.

Olavsvern i Tromsø

Ubåten 'Uthaug' ble en kulisse da den siste julegudstjenesten ved Olavsvern ble holdt i 2008.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

– Høyre var i sin tid ikke enig i at Olavsvern skulle legges ned, men så skjedde og både Forsvaret og vi politikere må forholde oss til det.

Det sier Øyvind Halleraker, nestleder i forsvarskomiteen til NRK.

Bakgrunnen for uttalelsen er at en amerikansk forsker mener at den gamle marinebasen Olavsvern utenfor Tromsø må gjenåpnes for å kunne bekjempe et potensielt russisk ubåtangrep. Til tross for at NATO-toppmøtet vedtok å prioritere nordområdene, har verken Norge eller alliansen kapasitet til å bekjempe et potensielt russisk ubåtangrep, ifølge en ny rapport fra Center for International and Strategic Studies (CSIS), skriver Dagens Næringsliv.

Viktig å forebygge angrep

Halleraker mener Norge på mange måter er et NATO i nord, og at det er helt avgjørende å bygge opp kapasiteten som avskrekker, og forhindrer angrep, i den grad angrep kommer.

– Norge bygger opp en ubåtlokalitet i Ramsund i Nordland der vi også har andre kapasiteter. Disse ubåtene skal jo patruljere og sikre hele sjøområdet utenfor kysten. Vi legger også en kampflybase til Evenes og bygger et moderne luftvern for hele regionen. Det viktige er å bygge opp ett sett av kapasiteter som gjør et angrep lite fristende, sier Halleraker.

Den nordnorske marinebasen var NATOs viktigste marinebase i nord siden den ble avviklet i 2009. I 2013 ble Olavsvern solgt til en Tromsø-investor.

Satser på Ramsund

Også Regina Alexandrova (H), medlem i forsvarskomiteen mener det er uaktuelt å kjøpe og pusse opp Olavsvern.

– Slik jeg oppfatter det har ingen NATO-land etterspurt annet enn undervannskai, og det ivaretas på Ramsund dit vi har flyttet kaien som tidligere lå utenfor Olavsvern. Her er det også flytebrygge med undervannshus for ubåtmannskap, sier Alexandrova til NRK.