Isbjørner tok seg inn i Longyearbyen: – Tre på en gang er uvanlig

Isbjørnbinna og hennes to unger som har oppholdt seg ved Longyearbyen, beveget seg inn i tettstedet natt til tirsdag.

Isbjørner

Isbjørnbinna og de to ungene fotografert ved Gruve 7 nylig.

Foto: Vidar Arnesen/Sysselmannen på Svalbard

– Vi håpet at de ville fortsette ut av Longyearbyen og langs sjøen, men de har vært innom Longyearbyen i løpet av natten. Vi pleier ikke å være plaget med isbjørn her, så at vi får tre inn på en gang, er uvanlig, sier sysselmann Kjerstin Askholt til NTB.

Tidlig tirsdag morgen ble fotspor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes observert ved Universitetssenteret på Svalbard, UNIS, i Longyearbyen.

– Deretter har vi sett spor ved Kuhaugen og Isdammen, som tyder på at bjørnene er på vei ut av byen igjen, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Inntil isbjørnene er lokalisert ber hun folk om å være svært forsiktige når de ferdes ute.

Følges av mannskaper

– Vi ønsker i størst mulig grad å ha oversikt og kontroll over bjørnene. Nå følges de av mannskaper fra Sysselmannen på snøscooter som driver dem inn i Todalen. Det er ganske dårlig vær og det kan være skredfare innover, men heldigvis er bjørnene ute av byen igjen, sier Askholt.

Klokka 06.15 tirsdag ble bjørnene observert ved Endalen.

Mandag kveld hadde isbjørnene igjen beveget seg forbi bebyggelsen. Sysselmannens aksjon for å få bjørnene på trygg avstand ble dermed avsluttet, før dyrene igjen tok seg helt inn i Longyearbyen i løpet av tirsdagsnatten.

Ber om aktsomhet

Askholt ber folk om å være forsiktige når de ferdes ute, men sier de aller fleste er forsiktige.

– Jeg har ikke full oversikt over hytteeierne, men de pleier å være forsiktige og er vant til å bo på et sted med isbjørnfare, sier Askholt.

– Folk tar det veldig rolig her. De fleste er opptatt av dyrevelferden og at vi ikke skal jage dem for hardt. Jeg har ikke hørt at noen er bekymret eller skremt – folk ser ut til å ta det med ro og følger heldigvis rådene om å være aktsomme. Så vi får håpe dette løser seg, sier Askholt.