– Tror folk er redde for noen uker uten trening

Stadig flere krever treningssenter eller andre muligheter for å trene når de reiser til Syden. Men du kan få godt treningsutbytte i ferien på egen hånd også.

Treningssenter

På hotellet Playitas Resort på den spanske øya Fuertaventura har de et gigantisk treningssenter.

Foto: Apollo

Beatriz Rivera

Beatriz Rivera, Kommunikasjonsrådgiver i Apollo Reiser forteller at stadig flere velger aktiv ferie.

Foto: Johnny Syversen / Apollo

– Treningssenter på hotellet eller mulighet for å trene blir stadig viktigere for våre kunder. Treningssenter har vært en avgjørende faktor for renovasjonen av mange av de hotellene vi har renovert de siste årene, sier Beatriz Rivera, kommunikasjonsrådgiver i Apollo.

De startet å tilby treningsreiser i 2009. De siste årene har salgene av aktive ferier økt betraktelig. Også Ving og Star Tour opplever en slik økning på sine treningsreiser.

– For mange har treningssenter på hotellet eller mulighet for å trene blitt et krav når de bestiller ferie. En av grunnene er nok at det først er i ferien mange finner tid til treningen de kanskje ikke rekker i hverdagen, sier Tonje Løkaas Fossum i Ving.

Vi har etablert denne typen tilbud fordi folk ønsker det, rett og slett. Vi har også fått forespørsel om sunnere mat på våre hoteller. Helse og sunnhet er veldig viktig når folk skal på ferie. Jeg tror folk er litt redde for å ha tre uker helt uten trening, sier Beatriz Rivera i Apollo.

Aktiv ferie

Det er ikke bare de voksne som kan få et tilbud om aktiviteter i ferien. Mange reisebyråer har tilbud til barna, blant annet i form av egne aktivitetsklubber og svømmeopplæring.

Foto: Jessica Weimer / Supplier/Apollo

– Uendelige muligheter uten ekstra utstyr

Selv om Apollo, på lik linje med de andre reiseselskapene, tilbyr reiser med komplette treningsopplegg, er det muligheten for trening som viser seg å være det viktigste.

– Svømmeklubb for barn er veldig populært. Vi ser også at gruppetimene vi tilbyr på utvalgte hoteller brukes mye, men det aller viktigste er tilgang på trimrom, forteller Rivera.

Men du trenger ikke treningssenter og et opplegg for å få treningsutbytte i ferien.

– Det finnes uendelig mange øvelser du kan gjøre uten ekstra utstyr. Noen av dem er veldig fine å gjøre sammen med andre, sier personlig trener André Berglund på Sats Elixia i Tromsø.

Se André Berglunds spenstige ferieøvelser:

Personlig trener André Berglund gir tre vanlige og et litt uvanlig treningstips for sommeren, sammen med Grete Fremnesvik.

Personlig trener André Berglund gir tre vanlige og et litt uvanlig treningstips for sommeren, sammen med Grete Fremnesvik.

Viktig å ikke la det gå ut over ferien

Professor ved Norges idrettshøgskole, Marit Sørensen, tror ikke alle nordmenn er like opptatt av trening i ferien.

– Jeg tror dette først og fremst gjelder den delen av befolkningen som er opptatt av fysisk aktivitet og trening. Noen velger slik ferie fordi det passer livsstilen dere og de synes det er moro, andre gjør det kanskje fordi de ikke ønsker avbrekk ut fra prestasjonshensyn, men så er det nok kanskje også noen som har et litt mer tvangspreget forhold til trening, sier hun.

Sørensen mener fokus på aktivitet i ferien kan bli negativt dersom det går ut over andre hensikter med ferien, slik som familiesamvær og nødvendig avkopling.

– Men det kan selvfølgelig være en fin ting, til glede for alle. Balansen må den enkelte tenke gjennom og finne fram til selv. Gjerne ved å diskutere hva dere ønsker å få ut av ferien på forhånd, sier hun.