– Tror Ap taper oljekampen

Høyrepolitiker mener Ap er i ferd med å tape kampen i regjeringen om oljeleting i nord

Elisabeth Aspaker
Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Førstekandidat for Høyre i Troms, Elisabeth Aspaker, mener at Arbeiderpartiet nå er i ferd med å tape kampen mot sine regjeringspartnere om oljeboring utenfor Senja, Lofoten og Vesterålen.

De rødgrønne partiene la i dag fram sine viktigste saker for kommende stortingsperiode, og en av disse var miljøpolitikkken.

Aspaker mener at SV og Senterpartiets steile holdning mot oljeboring vil føre til at Arbeiderpartiet må vike i denne saken.

– SV og Senterpartiet er veldig tydelige på at det ikke kommer på tale med oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen, og det må jo være en hodepine for Arbeiderpartiet som åpenbart hadde tenkt seg en annen utvikling på det området.

– Tre separate partier

Under en pressekonferanse i dag sa statsminister Jens Stoltenberg at det rødgrønne samarbeidet fortsetter.

– Vi går til valg sammen, men vi er tre ulike partier med hvert sitt partiprogram. Vi er enige om de viktigste valgene, og vi er enige om å gå til valg som et felles regjeringsalternativ for de neste fire årene.

Anledningen var at lederne fra de tre regjeringspartiene la fram de sju viktigste satsningsområdene for en ny rødgrønn regjering.

Områdene som fikk særlig omtale av partielderene var arbeidet med å holde dagens skattenivå, sikre tryggearbeidsplasser i lys av finanskrisen, en styrking av distrikts- og regionalpolitikken, nei til privatisering av skolene samt en styrket miljøsatsning.

Tok ikke standpunkt

Men de tre rødgrønne partiene er ikke enige om alt innenfor miljøpolitikken. Mens Senterpartiet og SV uttalte en klar motstand mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, nektet Jens Stoltenberg å ta et klart standpunkt for eller imot oljeboring i dag.

– Tidligere har vi greid å komme frem til gode kompromisser i flere saker hvor vi i utgangspunktet har vært uenige, og jeg tror vi skal finne en løsning når det gjelder oljevirksomhet utenfor Nordland og Troms.

Stoltenberg sier at et felles standpunkt i denne saken først vil bli tatt før etter høstens stortingsvalg.

– Frykter Ap må vike

Troms Høyres Elsiabeth Aspaker frykter at avgjørelsen om oljeleting langs kysten av Nord-Norge vil bli gjenstand for intern tautrekking i et nytt rød-grønt samarbeid.

– Jeg er redd for at Ap vil forhandle bort denne saken. det viser bare at nordnorske velger kan stole på Høyre i denne saken. Vi vil ta vare på miljøet og oljevernberedskap, men vi er også opptatt av at vi skal utnytte de resursene som finnes der.