Normal

– Tromsømarka er som Central Park

Leder for Tromsømarka-prosjektet i Tromsø kommune, Henrik Romsaas, mener politikerne må se til Oslo når det kommer til bevaring av grønne lunger i byene.

Henrik Romsaas, prosjektleder for Tromsømarka, mener det er viktig å bevare Tromsømarka.

Valglogo

– Vi må sammenligne Tromsømarka med Central Park i New York. Her har vi en tett befolket øy, med en grønn oase. I New York går på folk på Manhattan og Broadway for å bli sett, i Tromsø bruker de lysløypa, sier Henrik Romsaas.

Under mandagens debatt på NRK 1 ble markagrensen diskutert, med Tromsø som eksempel.

Vil lovfeste fredning av marka

I forrige uke var det full kaos da kommunestyret i Tromsø vedtok å bygge boliger og næringsvirksomhet i Tromsømarka. Før Arbeiderpartiet snudde på flisa, etter press fra både politikere og befolkningen.

– I Tromsø brukes ikke bare marka til rekreasjon, men også til transport. Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet er det eneste universitetet i verden med skistativ i inngangspartiet, sier Romsaas.

Han mener marka bør sikres, på samme vis som i Oslo.

– I Oslo er det vedtatt i lovs form at marka skal vernes. I de andre kommunene skal det bare et kommunestyrevedtak til for å bygge den ut.

Ingrid Kielland, SVs ordførerkandidat i Tromsø, mener det er unødvendig å bygge ut i marka.

– Vi har tomtereserver for 18 000 boliger i dag, så det er ikke nødvendig å ta av marka, sier hun.

Stoler på politikerne

Byrådsleder byutvikling, Britt Hege Alvarstein (Frp), forteller at de ønsker å konsekvensutrede alle planer som kommer inn.

– Da får vi en sikkerhetsventil, slik at forslag ikke blir vedtatt uten videre. Det vil skje med alle nye forslag, sier hun.

Kommunal og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner (H), er enig i at vi skal bevare marka så mye som mulig. Samtidig vil han ikke frede markområdene helt.

– Vi er positive til at lokalpolitikerne skal ha en «ja»-holdning til nye prosjekter. Når det gjelder å gjøre en parkeringsplass om til en barnehage, mener jeg det bør være mulig å bestemme dette raskt. Når det gjelder mulige prosjekter i marka, strandområde og fjæra, må sakene gå en runde i kommunene. Jeg har tiltro til at de klarer å fatte de riktige avgjørelsene der.