– Troms var det verste NAV-kontoret i landet

Det hevdet hovedtillitsvalgt i NAV i lagmannsretten i Tromsø.

NAV Tromsø.

NAVs kontor i Tromsø.

Foto: Harald Albrigtsen. / NRK

På andre dag i ankesaken mellom Natalia Olsen og staten onsdag, fortsatte vitner å beskrive et svært dårlig arbeidsmiljø ved NAVs fylkeskontor i Troms.

Olsen gikk til sak mot staten fordi hun mener seg utsatt for gjengjeldelse fra NAV-direktør Stein Rudaa, etter at hun hadde varslet om hans lederstil. Hun tapte saken i Nord-Troms tingrett.

– Aldri opplevd så dårlige forhold

Hovedtillitsvalgt Stein Arne Hammersland i Akademikerne sa i sitt vitneprov at han aldri hadde vært borti NAV-kontor med så dårlig arbeidsmiljø som det var i Tromsø.

Årsaken var direktørens lederstil, sa han.

– Jeg har jobbet som tillitsvalgt i 22 år, men har aldri opplevd så dårlige forhold som i Tromsø. Vi har hatt en del saker også ved andre kontor, men det blir småtterier sammenlignet med det vi fant i Tromsø. Folk var så redde for direktøren at når jeg kom til Tromsø, måtte jeg møte ansatte i hemmelighet på puber og kafeteriaer. De var livredde for at direktøren skulle få vite at de hadde møtt meg, sa han i retten onsdag.

Direktoratet godtok lederstilen

Hammersland fortalte at de tok opp saken med Arbeids- og velferdsdirektoratet, men at det ikke ble tatt alvorlig.

– Svaret vi fikk der var at Rudaa leverte. Han sørget for gode tilbud til klientene og kontoret hadde ingen restanser. Så lenge jobben ble gjort, godtok direktoratet, eller så gjennom fingrene med hans dårlige lederstil, mener Hammersland.

Flere vitner fortalte at Natalia Olsen fra starten ble godt behandlet av direktøren.

– Hun var en fantastisk arbeidstaker, dyktig i jobben og godt likt av kollegene, sa et tidligere medlem av ledergruppen på fylkeskontoret.

– Direktøren skrøt av henne og var glad for at hun var kommet til kontoret. Men på et tidspunkt forsto jeg at Olsen var falt i unåde hos direktøren. Hun ble fratatt arbeidsoppgaver uten at vi forsto hvorfor, sa vitnet. På det tidspunktet ante jeg ikke at hun hadde varslet, sa hun.

Flyktet til Thailand

Kjell Einar Kolstø er personal- og økonomirådgiver ved NAV Troms. Da han kom i vitneboksen fortalte han at også han har vært utsatt for dårlig behandling av direktøren.

– Da denne saken var oppe for tingretten, ble jeg innkalt som vitne. Men jeg var så redd at jeg gjorde meg utilgjengelig. Jeg sørget for å bli sykemeldt, og så kjøpte jeg flybillett til Thailand, og stakk av. For tiden er jeg hundre prosent sykemeldt, sa han.

Vitnene som har uttalt seg under onsdagens rettsmøte, er alle vitner som er påberopt av Natalia Olsen og hennes prosessfullmektig. De vitnene som skal støtte statens syn i saken, kommer i retten i morgen, torsdag.