NRK Meny
Normal

– Troms Ap har tatt det folkelige engasjementet på alvor

Leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet mener at vedtaket om et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja fra Troms Arbeiderparti kan være med på å vise vei nasjonalt.

Leder i Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg

Leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet er strålende fornøyd med vedtaket i Troms Arbeiderparti.

Foto: Naturvernforbundet

– Troms Arbeiderparti er det første nordnorske fylkeslaget som sier ja til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Det gjør meg veldig glad og veldig stolt at de går foran og viser vei. De har lyttet til folket, til fisken og de har fattet et vedtak for framtida, sier Lundberg til NRK.

Troms Arbeiderparti vedtok i dag å si nei til konsekvensutredning av oljeboring. Vedtaket under representantskapsmøtet ble gjort med 37 mot 24 stemmer. Også Finnmark Arbeiderparti vedtok i dag søndag å si nei.

Stor splittelse om LoVeSe

Det har i helga vært omfattende debatt om LoVeSe-saken som splitter partiet, også regionalt og nasjonalt. Naturvernforbundslederen håper at vedtaket fra Troms vil skape bølger nasjonalt.

– Vi ser tydelig en folkelig mobilisering, der flertallet av folket i nord ikke ønsker oljevirksomhet i disse områdene. Arbeiderpartiet sentralt er på kollisjonskurs med befolkningen her, og de bør nå se til fylkespartiet i Troms, sier Lundberg.

– En stor seier

Miljøbevegelsen feirer vedtaket som en seier på veien for å vinne slaget om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Det er klart vi feirer dette vedtaket. Her har Troms Arbeiderparti fattet et klokt vedtak som slår fast hvor viktig bærekraftige næringer som fiskeri er i disse områdene, og vi vet allerede nok til å si at her kan vi ikke bore etter olje, sier Therese Hugstmyr Woie, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.

Natur og Ungdom aksjonerte utenfor fylkeshuset i Tromsø

Aksjonistene i Natur og Ungdom demonstrerte utenfor fylkeshuset lørdag.

Foto: Bendik Hugstmyr Woie/Natur og Ungdom

Noen andre som feiret seieren var AUF i Troms, de var mange til stede på møtet og la fram argumentene for hvorfor de har kjempet så hardt mot oljeboring her. Både AUF og Natur og Ungdom mener dette sender et tydelig signal til ledelsen og resten av Arbeiderpartiet foran deres landsmøte i april.

– Vi ser nå en økende motstand mot dette prosjektet i nord, og meningsmålingene viser at vi har folket med oss. Nylig gikk Vågan kommune mot oljeboring i disse områdene, og nå er ingen Lofoten-kommuner for. Når Troms Arbeiderparti også har gått mot er det på tide at Arbeiderpartiet sikrer en oljefri framtid i Lofoten, Vesterålen og Senja på landsmøtet i april, sier Hugstmyr Woie.

Et vendepunkt

En stor dag, sier også AUF-leder Mani Hussaini, som mener de to vedtakene utgjør et vendepunkt i den lange striden om oljevirksomhet i nord.

– AUF har gjort en kjempejobb, miljøbevegelsen har gjort en kjempejobb. Dette flytter tyngdepunktet i norsk politikk. Nå blir det mest sannsynlig flertall mot konsekvensutredning på Aps landsmøte til våren, sier Bellonas Frederic Hauge til NTB.