NRK Meny
Normal

– Trolig den viktigste konferansen noensinne

I januar arrangeres den store internasjonale konferansen for nordområdene, Arctic Frontiers, i Tromsø for niende gang. Klimaendringer og et betent forhold mellom vesten og Russland gjør konferansen ekstra viktig.

Is i arktiske strøk

Klimautfordringene i Arktis er en stor utfordring og vil bli være tema på Arctic Frontiers konferansen i Tromsø.

Foto: Sylvi inez Lijegren / NRK

Sist var tema "Mennesker i Arktis". Nå er det klima og energi som står på dagsorden, når Arctic Frontiers kommer til Tromsø 18-23.januar.

Den internasjonale konferansen Arctic Frontiers, har som mål å løfte fram og diskutere utviklingen i nordområdene.

I dag ble programmet og deltagerne for 2015 presentert.

– I forhold til satsningen på nordområdene, de endringene man ser innenfor næring og klima er denne konferansen veldig viktig. Den er også veldig viktig for god dialog mot Russland i den nåværende situasjonen, sier Ole Øvretveit manager for Arctic Frontiers.

Fyrsten av Monaco og Singapores innenriksminister

Blant de norske deltagerne er statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og olje- og energiminister Tord Lien.

Men det kommer også mange internasjonale gjester. Blant dem er Finnlands statsminister, Aleksander Stubb, som skal ha samtale med Solberg om bærekraftig vekst i nord.

Fyrst Albert av Monaco kommer også til konferansen. Det gjør også innenriksministeren i Singapore Sam Tan og Sør-Koreas utenriksminister Yun Byungse.

Ellers kommer det representanter fra blant annet Russland og Canada.

  • For full oversikt over programmet og hvem som kommer klikk HER

Troms fylkeskommune har bidratt med 900.000 kroner til konferansen. Totalt koster det 10,5 millioner kroner å arrangere konferansen i 2015.

Line Miriam Sandberg, fylkesråd for næring, kultur og helse, Troms fylkeskommune mener konferansen er viktigere enn noen sinne.

God dialog med Russland

– Dette er kanskje en av de viktigste konferansene i dag. I nord skjer det store endringer, og det er her vi har et godt samarbeid over grensene, sier hun til NRK.

Trude Borch er manager for Arctic Frontiers Business. Hun mener også at konferansen er spesielt viktig i år.

– I forhold til satsningen på nordområdene, de endringene man ser innenfor næring og klima er denne konferansen veldig viktig. Den er også veldig viktig for god dialog mot Russland i den nåværende situasjonen, sier Trude Borch som er manager for business i Arctic Frontiers.

Line Miriam Sandberg, Trude Mørch og Ole Øvretveit

Line Miriam Sandberg, fylkesråd for næring, kultur og helse, Trude Borch, manager Arctic Frontiers Business og Ole Øvretveit, manager Arctic Frontiers på pressekonferanse i dag.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK