NRK Meny
Normal

– Trist og pinlig at Oda ikke får et bedre tilbud

Oda Lundberg og søstera Silje mener at én uke i året med kulturtilbud for psykisk utviklingshemmet ungdom i Harstad ikke er nok.

Oda Lundberg

Oda Lundberg fra Harstad kan snart feire 10-årsjubileum som deltaker på «Røffe Riff».

Foto: Martin Mortensen

Oda Lundberg fra Harstad sitter ved et piano med fargekodede tangenter og øver på spreng til det hun har gledet seg til i snart et år.

Sammen med andre utviklingshemmede fra Harstad skal hun på lørdag ha konsert under Festspillene i Nord-Norge i hjembyen.

– Det er veldig artig å få være med, sier Oda Lundberg til NRK.

Prosjektet kalles «Røffe Riff» og har lange tradisjoner i Harstad. Som en del av Festspillene i Nord-Norges ungdomsfestival NUK++ møtes utviklingshemmede ungdommer til kurs og konserter ei hel uke til ende.

Oda – som har Downs Syndrom – kan snart feire 10-årsjubileum som deltaker.

Silje og Oda Lundberg

Kulturtilbudet for psykisk utviklingshemmede i Harstad er for dårlig, mener Odas storesøster Silje Lundberg.

Foto: Martin Mortensen

– Fenomenal vekst

– Veksten gjennom uka er fenomenal. I starten er deltakerne litt sjenerte og redde for å lage for mye lyd. På slutten av uka er det helt annerledes. Slik er det hvert eneste år, forteller Odas storesøster og ledsager Silje Lundberg.

Hun lovpriser «Røffe Riff», men syns Oda og de andres tilbud resten av året er for dårlig. I et innlegg på Facebook skriver hun blant annet:

Det er trist at det kun er denne uken Oda får oppleve mestringsfølelsen som musikken gir henne.

Silje Lundberg

«Det er trist at det kun er gjennom festspillene at Oda får sjansen til å spille musikk, til å vise at hennes rytme er like god som alle andres, at hun også kan rocke, synge og spille samtidig. Det er trist at det kun er denne uken hun får oppleve mestringsfølelsen som musikken gir henne. Det er trist at de ferdighetene Oda lærer gjennom en uke på NUK++ ikke blir opprettholdt gjennom året, og at hun om et år må bruke tid og krefter på å lære noe hun kunne for et år siden. (...) Det er pinlig at Harstad kommune ikke har et fullverdig tilbud til Oda, eller de andre psykisk utviklingshemmede ungdommene fra Harstad som år etter år er med på musikkverkstedet røffe riff på NUK++. Det er pinlig at en av Nord-Norges største byer, som i tillegg markedsfører seg som kulturby, ikke har et kulturtilbud for alle».

– Oda burde hatt et slikt tilbud 52 uker i året, sier Silje Lundberg til NRK.

Røffe Riff i Harstad

«Røffe Riff»-gjengen forbereder lørdagens konsert i Harstad kulturhus.

Foto: Martin Mortensen

Kan ikke love bedre tilbud

Ordfører Marianne Bremnes er helt enig i at tilbudet er for dårlig, men at lite kan gjøres på grunn av dårlig økonomi.

– NUK++ er et fantastisk tilbud. Det er artig å se hva ungdommene får til og hvor stor glede de har av ei slik uke. Jeg skulle ønske det var slik også resten av året, men til syvende og sist handler det om penger, sier Marianne Bremnes til NRK.