Hopp til innhold

– To av barna ville drukne seg selv for å redde resten av familien

Denne familien på 12 måtte klare seg på 10 kvadratmeter og fisk hver dag under krigen. To av barna orket ikke tanken på å leve lenger og var nær ved å ta livet av seg.

Stor familie

TUNG TID: Den dramatiske historia fra tvangsevakueringa høsten 1944 har satt sine spor i flere generasjoner. Denne familien levde på ti kvadratmeter og måtte spise selvfanget fisk.

Foto: Privat

– Dette er jo ikke eventyr. Det er jo viktig historie som aldri må gå i glemmeboka, sier Kari Lene Olsen.

Honningsvåg-kvinna har vokst opp med ei bestemor som brukte enhver anledning til å fortelle om de dramatiske opplevelsene fra krigen. Da hun som gravid og med mannen og ti sønner måtte forlate det nybygde huset i Nordvågen ved Honningsvåg og reise til Lofoten i ei overfylt skøyte. Tvunget av tyskerne som var klar til å svi av bebyggelsen.

– Hennes historie har absolutt vært med på å prege oss i oppveksten, mener hun.

Allers

KONKURRANSE: Allers 1959 etter at ukebladets lesere hadde kåret henne til «Mor Norge»

Foto: Faksimile fra Allers 1959

Fant fortvilte unger som ville drukne seg

– Jeg husker bestemor fortalte om hvor lite mat de hadde. Mottakelsen i Lofoten var nok ikke den aller beste, og selv om de fikk utdelt rasjoneringskort, så fikk de ofte ikke brukt de. Å ikke vite om de hadde mat på bordet neste dag var nok det som var vanskeligst for bestemor, mener Kari Lene.

Og det er en historie som har brent seg fast.

– En dag fant bestemor to av sine sønner sittende ved brygga, fryktelig lei seg. De så nok hvordan mora var bekymret og mente det var enklere dersom de drukna seg slik at det ble to munner mindre å mette.

Her kan du se videoer om tvangsevakueringen.

Hun måtte da trøste de og fortelle at det kom til å ordne seg. Men guttene trodde ikke krigen ville ta slutt, for den hadde jo vart så lenge og at de uansett ville sulte i hjel.

– Det er klart det gjør et voldsomt inntrykk å høre slike historier, sier Kari Lene Olsen.

Kari Lene Olsen

BARNEBARN: Kari Lene Olsen foran dagens Honningsvåg.

Foto: Hilde Wøhni Joachimsen / NRK

Forlot en by i flammer

Bestemora Minda og hennes familie måtte forlate Honningsvåg i en søkklastet skøyte uten noe særlig mer med seg enn klærne de hadde på seg. De tyske styrkene tvang befolkninga sørover like før de svidde av all bebyggelse.

– Det var jo en fin høst med mye godt vær, og jeg husker hun brukte å si at "Vårherre holdt ei hånd over oss". Men hun fortalte at det gjorde et svært sterkt inntrykk når de snudd seg og så tilbake mot byen da skøyta stevnet ut fra havna. Da var himmelen opplyst av flammer.

Les alt om tvangsevakueringen her.

– Og din bestemor fortalte gjerne om denne dramatiske hendelsen?

– Ja, og jeg tror faktisk det var som en terapi for henne, mener Kari Lene.

Familien ble sendt til Lofoten, og det ble svært vanskelig for den store familien.

Minda og Leif Olsen

GIFT: Minda og Leif Olsen fikk til sammen 11 barn sammen.

Foto: Privat

Overlevde på fisk

Men familien overlevde i den ti kvadratmeter store rorbua de hadde fått tildelt, stort sett på fisk de selv måtte skaffe.

Mindas barnebarn tror likevel at selv om bestemora var veldig åpen om mye som skjedde det året de var tvangsevakuert, så var det også ting hun ikke pratet så mye om.

– Jeg forsto det slik at de opplevde det som sårt hvordan de ble tatt imot i Lofoten. Det at de var fra Finnmark førte nok til at de nærmest måtte tigge seg til det de trengte, forteller Kari Lene.

Tvangsevakueringa i Nord-Troms og Finnmark

Mor Norge

Storfamilien fra Honningsvåg kom alle gjennom den harde evakueringsperioden. Etter at krigen var over reiste de to eldste sønnene sammen med sin far tilbake til Honningsvåg for å bygge opp igjen huset. Minda og de resten av ungeflokken ble i mellomtida boende på Storsteinnes i Balsfjord, og kom etter til Honningsvåg året etter.

Så i 1959 utlyste ukebladet Allers en konkurranse der de ville kåre «Mor Norge»

– Hennes eldste sønn nominerte da mora og da leserne hadde stemt på kandidatene, så var det klart at Minda Olsen vant. I premien fikk hun en tur til Paris. Det var nok en tur som gjorde umåtelig stort inntrykk, forteller Kari Lene.

Minda Olsen startet for øvrig et renseri i Honningsvåg etter krigen, og ble dessuten den første kvinne som ble valgt inn i kommunestyret.

Minda Olsen og Oddvar Nordli

POLITIKK: Minda Olsen engasjerte seg etter krigen i politikken og fikk blant annet møte Odvar Nordli.

Foto: Privat
Laster innhold, vennligst vent..

Flere nyheter fra Troms og Finnmark