Hopp til innhold

– Tiggerne i Tromsø tilhører ikke et kriminelt nettverk

Kriminelle nettverk har vært i Tromsø, men Kirkens Bymisjon mener tiggerne i Tromsø nå ikke tilhører dette miljøet.

Veronica Dumitrache

En tigger håper på penger i Stavanger. I Tromsø har denne ukens Brennpunkt-dokumentar skapt stor oppsikt blant tiggerne.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– De rumenerne som nå er i Tromsø tilhører ikke et organisert kriminelt nettverk, sier leder Ann Karina Sogge i Kirkens Bymisjon i Tromsø.

I Brennpunkt-programmet «Lykkelandet» dokumenterer NRK hvordan et rumensk nettverk på 140 personer styrer prostitusjons- og tiggermarkedet i Bergen.

Dokumentaren viser at mange av kvinnene som tigger på dagtid, er involvert i prostitusjon og bankkorttyverier på kveldstid. Samtidig sendes store pengesummer fra privatpersoner i Norge til privatpersoner i Romania.

Har vært miljøer også i Tromsø

Ann Karina Sogge

Ann Karina Sogge i Kirkens Bymisjon i Tromsø.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

Også blant tiggerne i Tromsø har dokumentaren «Lykkelandet» vakt oppsikt, og Sogge sier at hun kjenner seg igjen i det som ble beskrevet i Brennpunkt.

– Jeg vil si at akkurat i dag, så er ikke det nettverket i Tromsø. Men de har vært her og gjort sine erfaringer, skaffet opplysninger og dannet kontakter. Men sånn som vi kjenner situasjonen i dag, så har ikke det festet seg, sier Sogge.

Hun forteller at det i perioder har vært gateprostituerte i Tromsø. Men fordi Tromsø er en liten og mer gjennomsiktig by enn de større byene i sør, har de ikke stått langs gatehjørnene.

– Metoden har vært å gå inn i en pub og se seg ut en person. Det er ting vi får kunnskap om fra tid til annen, men det er ikke systematisk slik som man kan se fra de store byene i Norge.

– Fattigdommen kan ikke løses fra et gatehjørne

Manix og hans familie er en av familiene som livnærer seg gjennom salg av magasiner, tigging og strøjobber.

Etter dokumentaren ble sendt, forteller han at de har merket større skepsis fra folk i Tromsø. Dagen etter dokumentaren fikk de nesten ingen pengene i koppene.

Ann Karina Sogge mener tigging ikke er en langsiktig løsning.

– Jeg kan ikke se noe positivt i tigging, annet enn at det selvfølgelig hjelper litt for dem som sitter på gata akkurat nå. Men i en større sammenheng, så synes jeg ikke det er en bærekraftig situasjon.

Hun forteller at de aller fleste av rumenerne som nå er hos dem, søker etter arbeid. Et tiltak hun og Kirkens Bymisjon mener er det aller beste vernet mot fattigdom.

– Vi ser at de sitter på gata og tigger, og det liker vi ikke. Men vi kan ikke stoppe folk fra å gjøre det, og vi vet at de pengene de får inn går til kortvarige investeringer eller til større investeringer rundt egen livssituasjon i Romania, sier Sogge – og fortsetter:

– Vi mener at fattigdommen i Europa ikke kan løses fra et gatehjørne i Tromsø.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark