– Tankene går til alle som er rammet

– Bildene fra husene på Svalbard har gjort et sterkt inntrykk på meg. Mine tanker går til alle som er rammet av snøskredet, sier statsminister Erna Solberg.

Statsminister Erna Solberg

BEREDSKAP: Statsminister Erna Solberg berømmer alle som har deltatt i redningsarbeidet og beredskapen på Svalbard.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

En mann i 40-årene er bekreftet omkommet etter at det gikk et stort snøskred ved Longyearbyen på Svalbard lørdag formiddag, opplyser Sysselmannen.

Solberg følger situasjonen på Svalbard nøye. Hun sier at nattens storm har vært tøff, og at det har kommet mye snø og blåst i området.

– Bildene fra husene på Svalbard har gjort et sterkt inntrykk på meg. Mine tanker går til alle som er rammet av snøskredet. De burde vært spart for en slik katastrofe, sier statsministeren til NRK.

Sysselmann: – Kjempealvorlig situasjon

Solberg berømmer alle som har deltatt i redningsarbeidet og beredskapen på Svalbard, men sier også at hele landet må fortsette å bli bedre på beredskap.

– Alle norsk kommuner må gjøre risikoanalyser, og vi må finne ut hvor folk kan bo og hvilke inngrep vi kan gjøre i naturen, sier Solberg.

Sysselmann Kjerstin Askholt meldte i 16.30-tiden at hele Nybyen evakueres, i tillegg til det gamle sykehuset og den øverste husrekka mot fjellsiden der raset gikk. Det pågår samtidig en vurdering om flere hus skal evakueres.

– Dette er en kjempealvorlig situasjon for oss, og har fått ett tragisk utfall allerede. Vi har ikke fullstendig oversikt ennå. Det er mulig det er to-tre personer det ikke er gjort rede for. Så vi avslutter ikke redningsarbeidet nå, sa hun til NRK.

Redningsmannskaper har rykket ut etter snøskred på Svalbard

LETER: Ti hus er tatt av skredet i Longyearbyen. Folk er bedt om å melde seg med spader for å lete etter eventuelle savnede.

Foto: Kine Bakkeli

To barn alvorlig skadet

Snøskredet gikk ved 11-tiden lørdag formiddag, etter en fredag kveld og natt til lørdag med det verste uværet på Svalbard på 30 år. Snøskredet gikk fra Sukkertoppen, et fjell som er 371 meter høyt, som ligger på østsiden av Longyeardalen.

Sukkertoppen ligger på østsiden av Longyeardalen, og mye av bebyggelsen i Longyearbyen ligger i dette området. Snømassene flyttet flere av husene mange meter.

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) opplyste tidligere i ettermiddag et til sammen sju personer var skadet. Av dem var tre alvorlig skadet, hvorav to er barn.

Nå er altså den tredje alvorlig skadede bekreftet omkommet. Mannen var fastboende i Longyearbyen. Ytterligere fire personer fikk lettere skader i skredet.

Frivillige og redningsmannskaper graver i snømassene for å lete etter savnede i Longyearbyen

FULL REDNINGSAKSJON: Folk ble bedt om å melde seg med spader, og rundt 100 personer har lett etter folk i de enorme snømassene etter skredet som rammet Longyearbyen.

Foto: Tipser / NTB scanpix

Minst ti hus rammet

Rundt 100 personer deltar i redningsarbeidet etter at et stort snøskred gikk fra fjellet Sukkertoppen ved 11-tiden i formiddag. I tillegg blir letemannskapene forsterket med folk fra skredgruppa fra Troms med lavinehunder.

Skredet gikk ned mot spisshusene. Minst ti hus ble rammet av skredet. Noen av er til dels hard rammet.

Det har i natt vært det verste uværet på Svalbard på 30 år, og stormen har i kastene revet løs hustak.

Laster kart, vennligst vent...

SUKKERTOPPEN: Snøskredet gikk fra Sukkertoppen, et fjell som er 371 meter høyt, som ligger på østsiden av Longyeardalen. Fjellet ligger bak de karakteristiske spisshusene i Longyearbyen, hus som er en turistattraksjon på Svalbard.