NRK Meny
Normal

– Svalbard har blitt «Mallorca light»

Anne Lise Klungseth Sandvik mener det er et stort tap at kulldriften i Svea og Lunckefjell legges ned. Nå selger hun sørgebånd for å vise støtte til kulldriften. Inntektene går til TV-aksjonen.

Sørgebånd for å støtte Store Norske

Disse sørgebåndene selger Anne Sandvik, for å vise støtte til Store Norske. Inntektene til TV-aksjonen går til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn rammet av krig.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

I regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2018 kommer det frem at kulldriften i Lunckefjell og Svea på Svalbard, legges ned.

– Det er en sorgens dag. Jeg synes det er trasig, og det er jeg ikke alene om, forteller Anne Lise Klungseth Sandvik.

Derfor står hun på stand i Longyearbyen, der hun selger sørgebånd i forbindelse med nedleggelsen. Inntektene går til årets TV-aksjon, der folk fra Svalbard er kjent for å være blant de ivrigste innsamlerne.

– Jeg fant ut at jeg kan slå to fluer i en smekk ved både å vise støtte til Store Norske, og samtidig støtte TV-aksjonen, sier hun.

Når NRK møter henne, har Sandvik nettopp satt seg ned, og inntektene er ikke mye å skryte av på dette tidspunktet. Men hun har stor tro på at det vil komme seg utover dagen, etter å ha snakket med de som har tatt turen til standen.

Svalbard nye Mallorca

Driften i gruvene ble midlertidig stanset i 2016 som en følge av lave kullpriser og store underskudd i gruveselskapet Store Norske. Driftshvilen skulle vare i tre år. De siste månedene har kullprisen steget, og Store Norske ønsket derfor å starte opp driften igjen.

I dag kom beskjeden om at dette ikke kommer til å skje.

Nedleggelsen vil føre til at mange arbeidsplasser forsvinner fra Svalbard. Sandvik mener dette vil få svært negative konsekvenser for den arktiske øygruppen, som allerede før nedleggelsen sliter med et stort gjennomtrekk av boende:

– Jeg vet ikke om jeg har lyst til å bo i et samfunn der folk kommer og går hele tiden. Man blir sliten og lei, og til slutt orker man ikke bli kjent med nye folk.

Sandvik på stand i Longyearbyen

Anne Lise Klungseth Sandvik mener nedleggelsen legger til rette for enda hyppigere utflyttinger av folk på Svalbard.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

Sandvik har selv bodd på Svalbard siden 1973. Hun ser tilbake på en tid med stabilitet og tilhørighet, og synes det er trist å se venner og familie flytte, gang på gang. Hyppige utflyttinger mener hun kan gjøre Svalbard historieløst.

– Vi blir en slags «Mallorca light», der folk kommer for de fine opplevelsene i den beste delen av sesongen, og reiser igjen når den er over.

Miljøskadelig turisme

Sandvik understreker at hun ikke ser kullnæringen som noe mer miljøskadelig enn turismen.

– Aldri i livet om noen får meg til å tro at turisme er mer miljøvennlig enn kull. Turistene skal ha rene håndklær og sengetøy, mat, opplevelser og de skal fraktes hit og dit. Vi setter et avtrykk uansett hva vi lever av, sier hun.

Dessuten mener hun at kull vil være en viktig kilde til inntekt og kompetanse, og synes det er feil at myndighetene nedprioriterer gruvedriften fremover.

– Verden trenger kull og kompetanse. Jeg synes det er håpløst at ikke Norge streber etter å være best i klassen der det betyr noe.