Hopp til innhold

– Stressende å bli evakuert, det preger hele byen

I Longyearbyen bor mange i områder det kan gå snøskred. Torsdag får de vite hva som skal skje med området de bor i.

Longyearbyen

Vel 140 leiligheter under fjellet Sukkertoppen er ikke sikret mot snøskred.

Arild Olsen

Lokalstyreleder Arild Olsen håper Longyearbyen er sikret mot snøskred innen tre år.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

– Det stresser familiene å bli evakuert, og det preger alle innbyggerne, sier lokalstyreleder Arild Olsen, som selv bor i den skredfarlige delen av byen.

I dag presenterer Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) en ny rapport om skredfaren i Longyearbyen. Bakgrunnen er de to snøskredene som traff bebyggelsen i 2015 og 2017.

– NVE har gjennomført nye vurderinger av skredfaren i sentrumsområdet nedenfor fjellet Sukkertoppen. Vi har også sett nærmere på mulige sikringstiltak. Det er denne informasjonen som blir presentert på et folkemøte i Longyearbyen i kveld, sier sjef i NVE region Nord, Knut Aune Hoseth.

– Skredet gikk langt

Skred, skredfare og evakueringer har preget Longyearbyen sterkt de siste vintrene.

19. desember 2015 mistet to personer livet da et snøskred traff de karakteristiske spisshusene i sentrum av Longyarbyen. Et drøyt år senere dundret nok et skred ned fra fjellet Sukkertoppen. Denne gang gikk heldigvis ingen menneskeliv tapt, men skredet forårsaket store, materielle ødeleggelser. Ifølge NVE ble skredet i 2017 større enn tidligere vurdert.

– Vi så at skredet gikk langt, selv om det ikke var snakk om veldig store skredmasser. Det er en av grunnene til at vi har sett nærmere på skredfaren, sier Hoseth.

Arbeidet med å sikre spisshusene mot nye snøskred er allerede i gang, men fortsatt mangler skredsikring av de rundt 140 leilightene rett under Sukkertoppen. Det betyr jevnlige evakueringer for de 200 personene som bor der, den foreløpig siste like før jul.

Tar saken opp med justisministeren

Skred på Svalbard

Skredet i februar 2017 ødela to leilighetsbygg i Longyearbyen.

Foto: Truls Thorsen

Lokalstyreleder Arild Olsen håper NVEs rapport peker på konkrete tiltak for sikring av bebyggelsen.

– Da har vi et bedre beslutningsgrunnlag når vi skal be statlige myndigheter om bevilgninger, sier han.

– Du har tidligere tatt til orde for flytting av bebyggelsen. Er det fortsatt det beste scenarioet?

– Ja. Vi vet at det å bygge sikringstiltak i dette området er svært krevende. Vi har også regnet ut at driftskostnadene i et 50-årsperspektiv vil være 300 millioner kroner høyere enn det å bygge nye boliger. Det er store summer vi snakker om, sier Olsen, som har som mål at Longyearbyen er ferdig sikret mot snøskred innen tre år.

Han tar saken opp med justisminister Sylvi Listhaug under hennes besøk i Longyearbyen søndag og mandag (justisministeren er statsråden med hovedansvar for Svalbardsaker, journ anm).

– Hovedbudskapet er at vi må komme oss ut av evakueringssituasjonen. Longyearbyen må bli trygg, sier Arild Olsen.

Folkemøtet om skredsikring av Longyearbyen holdes på Radisson Blu klokka 1900 torsdag kveld.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark