NRK Meny
Normal

– Større sannsynlighet for oss å havne i en ulykke

Årets russ har ofte nettopp fått lappen og er derfor i en sårbar situasjon i trafikken. Og når man i tillegg har en gammel og slitt bil kan det ofte oppstå farlige situasjoner.

russ

Ella Stormo og Yngvild Marie Raudsepp er russ ved Kongsbakken videregående skole. Her sammen med Statens vegvesen på kontroll.

Foto: Jana Sinram / NRK

– Det er jo mange fordeler med å ta en sånn kontroll, man slipper å bli stoppa på teknisk kontroll i russetida og det er en kvalitetssikring, sier Kongsbakkenrussen Ella Stormo og Yngvild Marie Raudsepp.

De er med i russebilen «Trancendent 2016» fra Kongsbakken videregående skole. Denne uken var de på bilkontroll hos Statens vegvesen før russefeiringa starter for fullt.

Se video av kontrollen her!

Statens vegvesen tilbyr gratis kontroll av russebiler i Tromsø.

Ferske bilister

Statens vegvesen har gratis kontroll av årets russebiler i Tromsø, og både russen og vegvesenet er opptatt av sikkerheten når bilene skal trille ut på veien i mai.

– Ifølge statistikkene er det større sannsynlighet for oss å havne i en ulykke, men vi skal være veldig påpasselig med hva vi gjør. Ingen med promille skal kjøre, vi skal øve oss og bli trygg med bilen før russetida er i gang, sier Stormo.

Selv om mange russ er uerfarne i trafikken er ikke Statens vegvesen særlig bekymra for at ungdommene i rød og blå bukse skal gjøre dårlige valg i trafikken.

– Vi er ikke bekymra for russen sin sikkerhet, men vi informerer dem om at de kan havne i spesielle situasjoner, sier senioringeniør Arild Sandnes.

Lange turer, store lydanlegg og mye bagasje må huskes å sikres ordentlig.

Økning

– I de senere årene har Statens vegvesen hatt et økt fokus på russebilkontroller. Det har vært en god del ulykker sør i landet, og flere russebiler har kommet på veiene her i Tromsø, sier Sandnes.

Tidligere i år hadde vegvesenet et informasjonsmøte med russen der de fortalte om kravene til russebilene og hva som er lurt å huske på.

«Trancendent 2016» er gammel og har vært en russebil i mange år, men den fikk godkjennelse hos Statens vegvesen.

– Da kan dere ta med dette beviset her som sier at den er godkjent og vi har festa en oransje oblat på vinduet. Lykke til med feiringa, sier Sandnes.

Og dermed kan russefeiringen bare starte for jentene i «Trancendent 2016».

oblater

Her er beviset på at jentene fikk godkjent årets russebussen, er oransje oblat

Foto: Jana Sinram / NRK