NRK Meny
Normal

– Større engasjement enn ved stortingsvalg

Folkeavstemning om kommunesammenslåing engasjerer i Kvæfjord i Troms.

Folkeavstemning i Skånland om kommunesammenslåing

I løpet av søndag var det mange av Skånlands innbyggere innom stemmelokalet. Her er Jørn Myhre som hadde bestemt seg for lenge siden hva han skulle stemme, nemlig for ETS.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Så langt ser det faktisk ut som det er større oppslutning rundt dette valget enn det normalt er ved kommune- eller stortingsvalg. Det har strømmet på med både gamle og unge. Vi er svært fornøyde, forteller lederen for stemmestyret i Kvæfjord, Anne Birgit Nilsen.

Søndag startet den rådgivende folkeavstemningen om kommunesammenslåinger flere steder, blant annet i Kvæfjord, Skånland og Karlsøy.

Jørn Myhre

Jørn Myhre mener en ETS-kommune er det beste alternativet for Skånland. – Hvis vi slår oss sammen med Harstad, tror jeg vi vil bli en utkantby.

Foto: Martin Mortensen / NRK

I Karlsøy gjorde de seg ferdig med avstemningen tidlig søndag kveld, men resultatet blir ikke klart før mandag formiddag.

Avstemningen i Kvæfjord og Skånland vil fortsette mandag.

– De fleste har klare meninger om det

Elsa Tande Bjerkås som leder stemmestyret i Skånland sier at folk har strømmet til stemmelokalet også der, med bestemte skritt.

– Jeg tror de stort sett er veldig klar over hva de skal stemme, at de har ganske klare meninger om det. De er ganske kjappe inne i båsen.

Skånland har tre alternativer å stemme på; Harstad, ETS, som vil si sammenslåing med Tjeldsund og Evenes, eller å stå alene.

– Jeg går for ETS. Vi har jo alt vi trenger her på Skånland, alt fra leger til garnbutikk, sier Kirsten Myklevold som hadde tatt veien til ungdomshuset i sentrum av kommunesenteret Evenskjær.

Hva tror du vil skje hvis det blir Harstad?

– Kanskje de tar noe fra oss, sier Myklevold.

Tror politikerne får et klart svar

Pål Johansen som er nestleder i Folkeaksjonen for ETS synes det har vært en engasjerende prosess.

Pål Johansen, nestleder i Folkeaksjonen for ETS

Nestleder i Folkeaksjonen for ETS, Pål Johansen, tror folkeavstemningen vil gjøre det enkelt for politikerne.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Folk har vært veldig opptatt av dette. Det har vært mye engasjement med leserinnlegg, debatter og nå får vi det avrundet med en folkeavstemning. Jeg tror politikerne her i Skånland får et svært klart svar fra folket, jeg håper i hvert fall det.

Selv om dette bare er en rådgivende folkeavstemning, tror ikke Johansen at politikerne vil gå imot folket.

– I hvert fall ikke hvis det er et klart råd. Jeg tror vi vil gjøre det enkelt for politikerne.

– Mye følelser i spill

Anne Birgit Nilsen, som er leder av stemmestyret i Kvæfjord mener årsaken til den store interessen, er at det er mye følelser i spill.

– Jeg tror folk flest har en mening om hvorvidt Kvæfjord skal bestå som egen kommune eller slå seg sammen med andre. Jeg håper så mange som mulig vil si ifra om hva de mener.

Hvor kjappe er de inne i båsene?

– De er utrolig kjappe. Alle vet hva de skal stemme, så det er kun et kryss før de kan gå ut igjen, sier Nilsen til NRK.