– Stor forskjell på å være bilmekaniker og å lage pizza

Mange innvandrere fra Syria og Sudan har fått praksisplasser i Tromsø. For noen er det stor forskjell på hva de jobbet med i hjemlandet og i Norge.

Mange innvandrere fra Syria og Sudan har fått praksisplasser i Tromsø. For noen er det stor forskjell på hva de jobbet med i hjemlandet og i Norge.

Abdulrazak Alhaj jobber på Yonas Pizza i Tromsø. Foto: Mohamed A. Dahir.

– Jeg synes det er stor forskjell fra å jobbe som bilmekaniker i Syria til å lage pizza her i Tromsø. Jeg har tenkt at jeg skal åpne et bilverksted i framtiden, sier Abdulrazak Alhaj til NRK.

Han kommer fra Syria og bor nå i Tromsø. Han jobbet som bilmekaniker og minibussjåfør i hjemlandet, men nå jobber han på Yonas Pizza i Tromsø.

Det er ikke en enkel oppgave å finne samme type jobb som innvandrerne hadde i hjemlandet her i Norge. Det er mange utfordringer knyttet til språk og kvaliteten på utdanningen de har fra hjemlandet.

Trives i jobben

Mohamed Alhaj fikk jobb på Coob Obs! Kafé etter arbeidspraksis i sju måneder i samme bedrift.

– Her får jeg gode muligheter til å prate norsk med kollegaer for å utvikle språket, sier han.

Amir Yusuf Adam i arbeidsprakis i Tromsø

Amir Yusuf Adam trives veldig godt på jobben på Harila Tromsø.

Foto: Mohamed A. Dahir / NRK

Amir Yusuf Adam jobber med bilpleie på Harila Tromsø.

– Jeg trives veldig godt, og jeg jobbet som bilmekaniker før jeg kom til Norge.

Mohamed Ali Abu-Ras forteller at han jobber i Tromstun barnehage nå.

– Jeg liker barn, men jeg har ikke jobbet med barn før. Jeg hadde en butikk som selger bildeler i Syria, så det er ganske stor forskjell.

Det er mange flyktninger fra forskjellige land som bor i Tromsø og de får muligheten til å gå på norskkurs på voksenopplæringa. Etter ett år får dem arbeidspraksis for å etter hvert kunne skaffe seg en jobb.