– Som trener blir du alltid vurdert etter resultatene dine

Tidligere fotballtrener Steinar Nilsen har selv opplevd at det stormer rundt fotballag som taper fotballkamper. I kveld er han overbevist om at Norge tar tre poeng mot San Marino.

steinar

Steinar Nilsen har opplevd å få sparken fra to fotballklubber, og mener landslagstreneren har gjort en god figur etter tapet mot Aserbajdsjan.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Hundretusener vil i kveld følge med på Norges VM-kvalifiseringskamp på Ullevaal mot San Marino. Lørdag tapte landslaget mot Aserbajdsjan i hovedstaden Baku. Presset er enormt på spillerne, og spesielt stort på landslagssjef og gratangsværing Per Mathias Høgmo.

– Hvordan tror du de har det på Ullevaal nå, noen timer før kampstart?

– Jeg tror det er en litt nervøs stemning. De har nok hatt diskusjoner om hvordan de har fremstått etter kampen i mediebildet, hvordan de har snakket internt og eksternt.

Skryter av Høgmo

Nilsen synes kommunikasjonen fra landslaget har vært både rotete og uklar i dagene etter tapet mot Aserbajdsjan.

– Når du har et nederlag, så bør du være både bedre samlet og kommunisere ut at man er et lag og ikke enkeltpersoner. Jeg har også savnet en tydelig stemme fra lagets kaptein.

Han skryter imidlertid av landslagstrener Per Mathias Høgmo.

– Jeg synes han har vært veldig flink i media etterpå. Han har vært tydelig, han har vært fast på at han tror på prosjektet videre, og han har stått fram med ro.

Per-Mathias Høgmo

Landslagstrener Per Mathias Høgmo.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Tapet mot Aserbajdsjan var tøft å svelge

Steinar Nilsen har selv opplevd hvordan det er å stå i stormen som fotballtrener når resultatene uteblir. Han fikk sparken fra jobben både i Brann og i Tromsø.

– Hva gjør det med psyken når presset er så stort for å prestere og vinne kampen?

– Som trener blir du alltid vurdert etter resultatene dine, og det er sånn det skal være. Vi må huske at dette er den viktigste fotballjobben i Norge, og du blir vurdert etter om du kommer til sluttspill eller ei. Det har ikke Per Mathias lyktes med.

Han mener folk flest fint kunne svelge et tap mot Tyskland. Det smakte desto mer bittert da landslaget tapte mot Aserbajdsjan.

– For det var den trepoengeren vi skulle ha.

Mener presset øker selv med seier

Nilsen kjenner selv Høgmo, og tror ikke landslagstreneren bruker mye energi på å tenke på hvorvidt han har en kontrakt videre eller ikke.

– Nei, det tror jeg ikke han tenker på. Jeg kjenner han godt som person, og han er veldig fokusert på arbeidsoppgaver. Han klarer å kontrollere de tankene og følelsene på en veldig bra måte.

Han tror derimot at Høgmo gleder seg til kveldens kamp, en kamp som Steinar Nilsen er overbevist om at Norge skal vinne.

– Men samtidig vet Høgmo også at presset bare vil fortsette å øke - selv med seier i kveld.