– Soldatene skjemmes og angrer

Fredag var de tre soldatene som er under etterforskning for å ha lurt rekrutter nakne ut i kulda i samtaler med nestkommanderende i Brigade Nord.

Fred Arne Jacobsen

Nestkommanderende i Brigade Nord, Fred Arne Jacobsen, møtte fredag de tre soldatene på Setermoen i Troms, som etterforskes etter å ha lurt medsoldater ut i kulda midt på natta.

Foto: Stian Lysberg Solum

– De er utrolig lei seg for at de har gjort noe så dumt. De bærer preg av å ikke ha det så godt, sier nestkommanderende i Brigade Nord, Fred Arne Jacobsen til NRK.

Natt til mandag utga de tre soldatene på Setermoen i Troms seg for å være befal, og med delvis tildekket ansikt lurte de seks rekrutter nakne ut i kulda.

I tjue minusgrader måtte rekruttene drive hard fysisk aktivitet, noe som førte til at flere av dem fikk frostskader. Militærpolitiet etterforsker saken.

– Dårlig dømmekraft

Etter samtalene i dag mener Jacobsen at de som stod bak skjemmes, og angrer på det de har gjort.

– Om de hadde noe motiv, annet enn at de ville ha det morsomt vil etterforskningen vise. Men det som skjedde går nok mer på kontoen for veldig dårlig tankevirksomhet og dømmekraft.

Soldatene er tilbake i tjenesten mens etterforskningen pågår. De har fått beskjed om å ikke snakke med de seks som ble utsatt for ugjerningen før etterforskningen er over.

– Vil si unnskyld

Da vil det bli arrangert et møte mellom partene.

– Alle partene har lyst til å prate. De som gjorde det har lyst til å si unnskyld til de utsatte, og det vil de da få mulighet til, sier Jacobsen.

Når Militærpolitiet over helgen er ferdige med sin etterforskning, vil det være opp til Krigsadvokaten å avgjøre om det blir opprettet sivil straffesak, eller militær disiplinsak mot de tre.

– Ut fra resultatenen av dette vil det bli avgjort hva som skjer med dem fremover, sier Jacobsen til NRK.

– Har stor tillit

I dag kunne NRK fortelle at det de siste årene har vært en stor nedgang i antallet soldater som blir refset i Forsvaret. Mens 2127 soldater ble refset i 1995, var tallet i fjor bare 215.

Noen soldater gjør fortsatt dumme valg i fylla, men det er stadig færre som får refs for å ha gjort noe galt, viser statistikk.

– Vi har stor tilitt til våre gutter og jenter, så det er meningsløst at noen går hen å gjør noe slikt. Dette er en engangsforeteelse, sier Jacobsen.