– Snøskredvarslingen redder liv

Snøskredvarslingen på varsom.no har vært en suksess og har bidratt til å redde liv, oppsummerer Norges vassdrags- og energidirektorat etter årets vintersesong.

Fjellsiden på Sorbmegaisa-fjellet i Kåfjord

Fjellsiden på Sorbmegaisa-fjellet hvor et snøskred i 2012 begravet en fransk og fem sveitsiske turister. Fem personer omkom.

Foto: Martin Lyngdal / NTB scanpix

– Vi har nettopp gått gjennom en evaluering og gjennomført en brukerundersøkelse, og ser en veldig positiv utvikling. Vi får stadig flere brukere på varsom.no og vi får også inn stadig flere observasjoner, sier Emma Barfod som er gruppeleder for snøskredvarslingen i NVE.

Totalt de siste to årene har 554 personer svart at de tror de selv eller noen de kjenner unngikk en skredulykke på grunn av snøskredvarslet.

Emma Barfod

Gruppeleder for snøskredvarslingen i NVE, Emma Barfod sier de får gode tilbakemeldinger fra stadig flere personer.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Snøskredvarslingen på varsom.no har gjennomført sin fjerde sesong. Det er varslet snøskredfare hver dag i seks måneder i 23 regioner.

– Vi er fortsatt i utvikling. Det er viktig å hele tiden gjøre evalueringer av tjenesten for å stadig bli bedre slik at det kan bli enda færre skredulykker, sier Barfod til NRK.

– Positiv trend

I brukerundersøkelsen av årets sesong kom det totalt inn svar fra 429 personer. 97 prosent tror at snøskredvarslingen har medført at ulykker er unngått, og 98 prosent tror at folks adferd i fjellet er blitt endret.

Troms er kjent som et skredfarlig fjellfylke, og varselet for Tromsø er det mest leste med 200 visninger per dag i sesongen; fulgt av Sunnmøre med 184 visninger og Sogn med 135.

– I år har det heldigvis vært svært få dødsulykker, men det er mye skredterreng i Troms og veldig mange som ferdes i fjellet. Samtidig synes jeg at jeg ser en veldig positiv trend i fylket med at det er et veldig stort engasjement rundt skredvarslingen, sier gruppelederen i NVE.

Det mest leste varselet på engelsk er Lyngsalpene med 80 visninger per dag i sesongen, fulgt av Tromsø og Lofoten.

– Det tydeliggjør at det er viktig å gjøre informasjonen tilgjengelig på andre språk enn norsk.

Mulig det blir endringer

I slutten av januar var det oppstart av varsling av Nordenskiöldland på Svalbard, noe Barfod tror er veldig viktig.

– Også der er det stadig flere som er på ski og som ferdes på fjellet med skuter. Det er like viktig med et varsel på Svalbard som på fastlandet, sier Emma Barfod.

Med unntak av tragedien på Svalbard i desember der to personer omkom i hus, har det omkommet tre personer i snøskred i vinter mot seks vinteren 2014/2015 og ni personer vinteren 2012/2014.

I år er det registrert 38 skred med mennesker involvert og det er publisert ni rapport fra disse skredene på varsom.no.

Etter evaluering og brukerundersøkelse, er det mulig det blir endringer neste sesong, ifølge Emma Barfod.

– Det kan bli små endringer, men det må vi nesten komme tilbake til på høsten.