Hopp til innhold

– Snøskredet gjør mørketida ekstra svart

LONGYEARBYEN (NRK): – Snøskredet gjør mørketida ekstra svart. Her skulle man konsentrere seg om jul og skoleavslutning, og så skjer dette, sa sogneprest Leif Magne Helgesen under folkemøtet.

Sogneprest Leif Magne Helgesen under folkemøtet på Svalbard

EKSTRA SVART: Under folkemøtet på Svalbard sa sogneprest Leif Magne Helgesen at snøskredet gjør mørketida ekstra svart.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Det lille samfunnet på Svalbard leger sine sår etter snøskredet som krevde sitt andre menneskeliv søndag.

Folkemøte på Svalbard

FOLKEMØTE: For andre kveld på rad var lokalsamfunnet samlet til folkemøte. Under møtet søndag kveld takket sysselmann Kjerstin Askholt og lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) alle for innsatsen under redningsarbeidet.

Foto: Helge Carlsen / NRK

I kveld var lokalsamfunnet for andre kveld på rad samlet til folkemøte på Universitetssenteret på Svalbard. Salen var full av oppmøtte, som var blanke i øynene og preget av alvoret etter snøskredet i Longyearbyen.

– Snøskredet gjør mørketida ekstra svart. Her skulle man konsentrere seg om jul og skoleavslutning, og så skjer dette, sa sogneprest Leif Magne Helgesen under folkemøtet.

– Det er mange smil og gode historier, men også tårer og gode klemmer. Vi har et langvarig arbeid foran oss med å sikre hus og hjem, men også å sikre det fellesskapet vi har, sa sognepresten videre.

Folkemøte på Svalbard

TAKKET: Under folkemøtet takket sysselmann Kjerstin Askholt (t.v.) alle for innsatsen under redningsarbeidet og den ekstreme situasjonen på Svalbard.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Tar ingen sjanser

Under møtet takket både sysselmann Kjerstin Askholt og lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) alle for innsatsen under redningsarbeidet.

Tidligere søndag opplyste Askholt at ingen av de evakuerte i Longyearbyen får foreløpig flytte hjem. Faren for nye ras er fortsatt for stor.

– Derfor har vi ikke villet ta noen sjanser og evakuert så mye. Vi har valgt at ingenting skal gå på bekostning av sikkerheten, sa sysselmannen under folkemøtet.

Ti hjem ble ødelagt etter snøskredet. Rundt 180 mennesker på Svalbard bor nå andre steder enn i sitt eget hjem.

Skredeksperter på Svalbard

SUKKERTOPPEN: Norges Geotekniske Institutt (NGI) gjennomsøkte søndag områdene rundt Sukkertoppen og andre steder i Longyearbyen for å vurdere skredfaren.

Foto: Kjetil Brattlien (NGI)

To-tre meter snø

Skredekspert Kjetil Brattlien fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) opplyste at det er vanskelig å si hvorfor skredet ble så stort.

– Det har lagt seg to-tre meter snø i fjellsiden på veldig kort tid. Det var ustabil snø i bunn, og det er der bruddet har skjedd. Hovedårsaken til at skredet gikk, er altså den store mengden nysnø som har lagt seg der, sa Brattlien.

Brattlien sa også at skredeksperter fra NGI har flydd i helikopter i dag og sett på hvilke området fokksnøen har lagt seg.

– Når skredene slutter og gå og været bedres, vil evakueringen opphøre. Ta ingen sjanser, og vær forsiktig de neste dagene. Det er vårt generelle råd, sa Brattlien.

Store skader etter snøskred Svalbard
Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Sysselmann: – Tungt å bære for mange

Sysselmann Kjersin Askholt

INNSATS: Barnet som døde, ble berget ut av et hus sammen med ytterligere et skadd barn, opplyste Askholt søndag kveld.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Barnet som var hardest skada etter snøskredet i Longyearbyen lørdag formiddag, døde i løpet av dagen. De øvrige som er innlagt på sykehuset, er lettere skadd.

Lørdag døde 42 år gamle Atle Kjartan Husby. Han ble funnet livløs i snøskredet. Senere ble han erklært død på sykehuset. Tidligere søndag kveld sa Askholt at det var «én veldig tung beskjed å få» om dødsfallet til barnet.

Vi er ufattelig lei oss for at det fikk det utfallet, sa hun.

Alte Kjartan Husby omkom i snøskredet i Longyearbyen

DØDE: Husby arbeidet som lærer ved Longyearbyen skole, og var aktiv i kulturmiljøet, både innenfor korsang og musikk. Han var en kjent og høyt verdsatt person i Longyearbyen.

Foto: Christopher Engås / Svalbardposten

Oppretter boligkontor

Ett av de tre risikoområdene skal vurderes i morgen – for å se om det er mulig å la folk slippe inn igjen.

– Vi skulle gjerne gitt dere klarere svar. Vi skjønner at folk ønsker en normalisering av situasjonen, men vi må gå forsiktig fram, sa sysselmannen.

Askholt opplyste at myndighetene må begynne å se på hvordan de skal løse boligsituasjonen dersom situasjonen blir langvarig.

– Vi skal opprette et boligkontor for å gi de evakuerte et tilbud, la hun til.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark