– Skredulykken har styrket samholdet i Longyearbyen

Mandag er det ett år siden skredet fra Sukkertoppen tok to liv i Longyearbyen.

Trond Olsen, sysselmannsførstebetjent

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen er nabo til rasstedet i Longyearbyen, og var blant de første som til for å hjelpe.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Han bor knapt 100 meter unna. Men da snøskredet kom, hørte han ingenting. Det var først da brannvesenet ringte at sysselmannsførstebetjent Trond Olsen skjønte at noe var galt.

– Han på brannvakta slo full alarm mens han hadde meg på telefonen, sier Olsen til NRK.

Den erfarne politimannen var blant de aller første som kom til for å hjelpe da et stort snøskred fra fjellet Sukkertoppen traff bebyggelsen i Longyearbyen 19. desember 2015. Ei to gammel jente og en 42 år gammel mann mistet livet i skredet, som også ødela 11 av de karakteristiske spisshusene.

Et ubeskrivelig syn møtte Trond Olsen da han kom ut.

– Hjernen greide ikke helt å skjønne at det ikke lenger stod fire hus på den øverste rekka og sju hus på den neste. Alle husene hadde flyttet seg fra stedet de opprinnelig stod, de lå hulter til bulter. Det ble ekstra spesielt fordi du kjente alle de som bodde i husene og du visste ikke hva som hadde skjedd med dem, forteller Olsen.

Snøskred i Longyearvyen

11 bolighus ble ødelagt i skredet i Longyearbyen.

Foto: Geir Barstein

– Alle ville hjelpe

Så godt som hele Longyearbyen deltok i det desperate letearbeidet. Ungdommer kom løpende med spader, bedrifter kom med gravemaskiner og aggregater.

– Vi slapp å ringe, alt nødvendig utstyr ble gjort tilgjengelig for oss. Det var fullt av folk som ville hjelpe, og det er Longyearbyen på sitt beste, sier Olsen.

Selv tok han ekstra ansvar disse dagene, som Sysselmannens innsatsleder på ulykkesstedet. Innsatsen har gitt Trond Olsen nominasjon til Politiforums ærespris.

– Det er ikke en nominasjon til meg, men til hele Svalbardsamfunnet, sier Olsen.

Han mener ulykken brakte innbyggerne i det allerede sammensveisede samfunnet enda nærmere hverandre.

– Folk stilte sin hjem til disposisjon. Evakuerte fikk bo hos folk de ikke kjente. Vi ble kjente med mennesker vi ellers ikke ville blitt kjent med. Samholdet har blitt tettere, forteller Olsen.

Longyearbyen etter dødsskredet

Trond Olsen er opprinnelig fra Ibestad i Troms. Han har tidligere jobbet som lensmann i Hadsel.

Åpent sår på fredfull plass

De ødelagte husene i Lia under Sukkertoppen ble fjernet i sommer og blir ikke bygd opp igjen.

– Det var noen utrolige naturkrefter som raserte et helt boligområde. Det er som et åpent sår på en fredfull plass. Man blir minnet på det hver neste dag man passerer her, sier Olsen.

– Blir man mere var på været etter ei sånn ulykke?

– Man får heller mer respekt for været, man tar enda mere hensyn. Vi har blant annet fått på plass snøskredvarsling.

Mandag kveld er det minnemarkering i Longyearbyen, ett år etter ulykken som kostet to av innbyggerne livet. Dit skal også Trond Olsen.

– Det var kjempetragisk at to mennesker omkom. Men vi berget de andre som lå nedgravd. Det er det også viktig å fokusere på.