NRK Meny
Normal

Mener Tromsø fikk NM som kompensasjon for OL-avslaget

En av dem som tapte konkurransen om NM på ski til Tromsø, mener avgjørelsen er skistyrets måte å gjøre opp for OL-avslaget for noen år siden.

NM ski 2012

Therese Johaug (t.v.), Heidi Weng og Marit Bjørgen på 30-kilometeren for kvinner under NM på ski på Fauske i 2012.

Foto: Skiforbundet / NTB scanpix

– Jeg tror det er to årsaker til at Tromsø fikk ski-NM i 2016. For det første har de holdt på lenge og lå foran i køen. Det andre handler om idrettspolitikk, sier Eidsberg-ordfører Erik Unaas til avisen Smaalenene.

Det var tre andre søkere til NM i 2016 bortsett fra Tromsø. Vang skiløperforening, en gruppe med flere idrettslag fra Ål, og flere parter i Indre Østfold, deriblant Eidsberg kommune.

– Med tanke på den diskusjonen som har vært i Nord-Norge om en OL-søknad i 2022 var det viktig for skistyret å få goodwill. Hadde de valgt å gi ski-NM til en helt ny arrangør framfor Tromsø, ville det skapt mer irritasjon framover. Det er de signalene jeg har fått, fortsetter Unaas.

Glade skolelever var publikum i snøværet under NM i Lillehammer i dag, og noen av dem mente de også lærte noe selv om de ikke var i klasserommet.

Får indrefileten

Tirsdag ble det klart at del 1 av NM på ski i 2016 skal arrangeres i Tromsø.

Dermed kan tromsøværingene se frem til 10-kilometer for kvinner, 15-kilometer for menn, stafetter og 15- og 30-kilometer med skibytte.

Lederne for arrangørklubbene, Kvaløysletta skilag og Tromsø skiklubb, var i godt humør tirsdag.

NM på ski

Svein Robert Robertsen, leder i Kvaløysletta skilag (til høyre) og Erlend Sundstrøm, leder for Tromsø skiklubb langrenn, gleder seg til å arrangere NM på ski i Tromsø i 2016.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Det har vært en lang prosess, og jeg har vært tidlig ute med å takke alle som har jobbet knallhardt for å få dette til, sier Svein Robert Robertsen, leder i Kvaløysletta skilag, til NRK.

Han og Erlend Sundstrøm, leder for Tromsø skiklubb langrenn, mener det er flere årsaker til at Tromsø får det som betegnes som indrefileten når det kommer til NM.

– Vi gjennomførte en god del 2 av NM i 2011. Vi søkte også om del 1 i 2014, og da vi ikke fikk det var vi klare på at vi skulle søke igjen. Vi har nok markert oss som offensive hele veien i denne prosessen, sier Sundstrøm.

– I tillegg tror jeg skistyret har gjort et klokt skipolitisk valg. Et slik arrangement er viktig for nordnorske skiløpere. Det gror godt på juniorsiden og blant unge seniorer i landsdelen, og et NM vil være en super motivasjon for dem i det videre arbeidet, sier Svein Robert Robertsen.

NM på ski i Tromsø

Kong Olav i trivelig passiar med Nina Skeime under NM på ski siste det ble arrangert i Tromsø, i 1985. Tromsø arrangerte del 2 av NM i 2011.

Foto: NTB scanpix

– Har ikke hatt noe å si

Han tror ikke avslaget av OL-søknaden til Tromsø, og prosessen rundt et eventuelt OL i Oslo, har hatt noe å si for tildelingen av NM på ski til Tromsø.

– Vi forholder oss ikke til et slikt utsagn. At et NM skal være kompensasjon for et eventuelt OL som glapp eller et OL i Oslo har aldri vært i vår tankegang. Vi søkte med det vi kan tilby, og har oppfylt de kavene som er satt. Nå er det tross alt nesten 30 år siden Tromsø sist arrangerte denne delen av et NM, og dette har ingenting med OL-diskusjonen å gjøre, sier Robertsen.

Norges Skiforbund har ikke svart på henvendelsene fra NRK.