– Skal overtale Ap til å gå for bru til Kvaløya

Partiet Rødt vil kjempe en beinhard politisk kamp mot tunnel til Håkøya, men heller bru til Kvaløya.

Kristin Røymo (Ap) og Ingrid Kielland (SV)

Ingrid Kielland (SV) prøver, i likhet med Rødt, å overtale Kristin Røymo (Ap) til å satse på miljøvennlig forbindelse til Kvaløya. Her på Kiellands elsykkel.

Foto: Marit Eilertsen / NRK

Valglogo

Jens Ingvald Olsen, leder i partiet Rødt i Tromsø og valgets vinner er kampklar dagen etter at partiet fikk ei oppslutning på om lag 15,1 prosent i kommunevalget.

Jens Ingvald Olsen

Jens Ingvald Olsen smiler lurt etter mandagens valgseier for partiet Rødt i Tromsø.

Foto: Marit Eilertsen / NRK

– Vi vil privatbilismen til livs. Derfor skal vi jobbe knallhardt og overtale Arbeiderpartiet å gå bort fra tunnel til Håkøya, men heller satse på bru fra Tromsøya til Selnes på Kvaløya, slik Statens vegvesen gikk inn for. Olsen sier dette er en av partiets viktigste kampsak fremover, og at både Rødt og SV er klar på at tunnel til Håkøya er å fremme privatbilismen.

– Jeg vil tro Ap vil bøye seg for vårt alternativ, som jo fremmer både nasjonale og lokale miljømål, sier valgvinneren i partiet Rødt.

Døra på gløtt

Arbeiderpartiet går inn i drøftingene med Rødt og SV med utgangspunkt i at partiet mener tunnel til Håkøya er den mest fremtidsrettede forbindelsen.

– Men vi utelukker ingenting, sier byrådslederkandidat for Arbeiderpartiet, Kristin Røymo til NRK dagen etter kommunevalget.

Mot parlamentarisme

Både Rødt og SV ønsker å gå bort fra dagens politiske styresett i Tromsø, parlamentarismen. – Vi støtter likevel et mindretallsbyråd når sakene havner i kommunestyret i Tromsø, sier Olsen.

– Vi går inn for en helt annen modell enn det sittende byrådet. Det skal bli åpne politiske prosesser der folk får innsyn i sakene før de behandles politisk i kommunestyret, sier Kristin Røymo.

Det store spørsmålet nå er hvordan ansvaret i kommunen skal fordeles. Rødt er veldig interessert i å få Olsen som ordfører. Arbeiderpartiet vil gjerne ha deres kandidat, Jarle Aarbakke, i den samme rollen.