NRK Meny
Normal

– Siktelsen kan bli utvidet eller endret i løpet av uka

Torsdag går fengslingen av den sedelighetssiktede samfunnstoppen ut. Først da avgjør politiet om de vil kreve videre varetektsfengsling av mannen.

Fengslingsmøte Nord-Troms tingrett

Politiinspektør Elin Norgård Strand og politistasjonssjef Anita Hermandsen i Troms politidistrikt.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Mandag var den sedelighetssiktede samfunnstoppen fra Troms i nye politiavhør. Avhørene var de første på tre uker. Her ble mannen konfrontert med opplysninger som etterforskningen den siste tiden har avdekket.

– Vi ønsker å snakke med ham om de bevisene vi har funnet i etterkant av de forrige avhørene. Han skal få kommentere de nye opplysningene, sier påtaleleder Elin Norgård Strand i Troms politidistrikt.

Hun vil ikke kommentere hva slags opplysninger og bevis etterforskningen så langt har avdekket, men bekrefter at store mengder informasjon fra sosiale medier og e-poster er analysert de siste ukene.

Siktelsen kan endres denne uka

– Har det kommet frem noe som styrker siktelsen om at mannen har misbrukt stilling?

– Det gjør vi en oppsummering på nå. I løpet av uka tar vi stilling til om siktelsen skal utvides eller endres, sier Strand.

Det er Kripos som nå leder etterforskningen av samfunnstoppen. Kripos bistår også med en avhørsekspert.

– Kripos har spisskompetanse på å lede større saker slik som denne. Informasjonsmengden er stor og det er krevende å ha fullstendig oversikt over all informasjon i saken, sier Strand.

Varetektsfengslingen av mannen går ut førstkommende torsdag, og senest da vil politiet ta stilling til om de vil be om videre fengsling. Ifølge Strand har politiet kontroll på det meste av elektroniske spor, men at det er en tidkrevende jobb å gjennomgå all datatrafikk.

– Er det en fare for at siktede kan forspille bevis dersom han nå løslates?

– Det er også noe som vi nå vurderer, sier Strand.

– Ser frem til å avgi forklaring

Mannen ble pågrepet i begynnelsen av desember 2017 etter å ha blitt anmeldt av en mann i 20-åra. Han er siktet for å ha misbrukt sin stilling for å få seksuell omgang. Også en mann i 30-åra har status som fornærmet i saken.

Den siktedes forsvarere har ikke vært tilgjengelig for kommentar, men sier til avisa Nordlys at den siktede mannen ser frem til å avgi sin versjon til politiet.

– Vi har avtale om ett avhør. Om det ender opp med det ene eller flere, er vanskelig å fastslå nå. Han vil besvare de spørsmål politiet måtte ha, sier forsvarer Bjørn Morten Litveit Hansen til Nordlys.

En rekke dokumenter i saken er klausulert, noe som betyr at den siktede ikke har fått se dokumentene. Etter hva NRK kjenner til, skal mannen konfronteres med de klausulerte opplysningene i løpet av uka.