NRK Meny
Normal

– Seriøst?! Skal vi ha med så mye sjokolade til Nordpolen?

Deltakerne i «Oppdrag Nansen» skjønte fint lite da Børge Ousland tok dem med for å handle inn til Nordpolen-turen sin.

Oppdrag Nansen: Kilovis med sjokolade til lunsj

Johannes Breivik og Elias Damli er overveldet når de skal kjøpe mat til Nordpol-turen. Video: Tora Lind Berg/NRK

Børge Ousland

Børge Ousland på handletur med «Oppdrag Nansen».

Foto: Tora Lind Berg / NRK

– Dere skal ha 1,2 kilo sjokolade, sier Børge Ousland.

Deltakerne i «Oppdrag Nansen» blir store i øynene.

– Men alt skal ikke spise på en gang, altså, understreker polfareren.

Onsdag starter turen mot Nordpolen for de fire ungdommene. Men først må det handles mat. Lista fra Ousland inneholder mye sjokolade, tørket frukt, nøtter potetgull og kjeks.

– 480 gram ostepop får holde, sier Elias Damli.

Han skal dele telt med Johannes Breivik de kommende dagene.

– Det kommer til å lukte helt sykt i teltet, sier Breivik.

Næringsrik mat med lite vann

– Maten vi velger ut er basert på hvor mye energi de inneholder. Vi vil ha mat som inneholder mye konsentrert energi, og om inneholder lite vann, sier Ousland.

Programleder for «Oppdrag Nansen», Aleksander Gamme, og Børge Ousland har delt sine beste råd for at du skal kunne ha en vellykket ekspedisjon. Der finner du en liste over hvor mye energi du bør få i deg på forskjellige turer.

Hugo Nilssen er leder for Ernæringssenteret på Universitetssykehuset Nord-Norge. Han forteller om et annet viktig aspekt å ha i bakhodet når man handler mat til lange turer.

– Dersom for stor del av næringsinntaket blir rein sjokolade og snop, kan næringstettheten blir lav. I tillegg inneholder ikke sukker og fett så mange mikronæringsstoffer, som mineraler, vitaminer og sporstoffer. Fett og sukker har heller ingen fiberstoffer, noe tarmen trenger for å fungere optimalt. Det kan også være nyttig med tilskudd som har noe proteiner, sier han.

Ouslands energiguide

Turtype

Daglig energibehov

Sommerturer med et par ukers varighet

3.500-4000 kcal

Vinerturer i Norge opptil et par uker

4.000-4.500 kcal

Turer over isbreer, f.eks Grønland, cirka tre uker

5.000-5.500 kcal

Turer til Sydpolen, to-tre måneder

5.500-6.000 kcal

Til Nordpolen, to tre måneder

6.000-6.500 kcal

Ikke for korte turer

Menyen til deltakerne i «Oppdrag Nansen» vil, i tillegg til mye snop, bestå av havregryn, og en hel del tørrmat. Totalt regner Ousland med at de må få i seg rundt 4.000 kilokalorier om dagen.

Men er dette en velegnet meny for alle turer?

– Dette gjelder for turer som er varer en eller flere uker. På kortere turer pleier jeg som regel å ta med matpakke, og kanskje noen grillpølser, sier Ousland.

Oppdrag Nansen: Her spiser de luffene til en sel

Å spise luffen til en sel falt ikke i smak hos Johannes Breivik og Elias Damli. Video: Geir Evensen/NRK