NRK Meny
Normal

– Senest torsdag fikk vi e-post om negative opplevelser med barnevernet

Landsforeningen for barnevernsbarn er ikke fornøyd med svaret Tromsø kommune har gitt etter kravet om gransking av barneverntjenesten. Foreningen mener de ikke blir tatt seriøst.

Sandrina Sandell

Leder i Landsforeningen for barnevernsbarn, Sandrina Sandell, håper kommunen vil gå inn i en dialog med foreningen slik at de kan løse problemene sammen.

Foto: Øystein Dypedal / Pressefoto

– Vi synes ikke vi fikk svar på det som ble varslet om, og vi synes ikke det ble tatt seriøst, sier leder i Landsforeningen for barnevernsbarn, Sandrina Sandell til NRK etter å ha lest svaret fra kommunen.

De har bedt ledelsen i Tromsø kommune om å granske barneverntjenesten.

Det skjer etter gjentatte henvendelser fra både foreldre som har barn i deres omsorg og ansatte i tjenesten.

De har fortalt at metodene som brukes ikke er etter loven. Det kan være at de har satt i verk tiltak uten gode nok undersøkelser og at de har gjort dette over telefon, og ikke etter et møte med de berørte. Det forteller også flere kilder til NRK.

Kommunaldirektør Kari Hanriksen

Kommunaldirektør Kari Henriksen har tidligere ikke ønsket å kommentere saken annet enn på generelt grunnlag, men torsdag gjorde hun en helomvending. Men Landsforeningen er ikke fornøyd.

Foto: Tromsø kommune

Avviste påstandene

Kommunaldirektør Kari Henriksen i Tromsø kommune avviste påstandene torsdag.

– Jeg er ikke kjent med at dette skjer. Vi setter selvsagt ikke inn tiltak der vi mener at vi må undersøke mere. Men det kan aldri bli feil at vi setter inn tiltak så tidlig så mulig for barn som er i en vanskelig situasjon, sa Henriksen.

– Dette er sårbare barn og unge som noen har vært bekymret for som vi ønsker å hjelpe så tidlig så mulig. Og at vi da setter inn tiltak ser jeg ikke er kritikkverdig.

Landsforeningen for barnevernsbarn har 600 medlemmer og arbeider for barns rettigheter i møte med barnevernet. De er enig med kommunaldirektøren i at tidlig inngripen er viktig.

– Men det som er viktig for oss er at tiltakene er målrettet og viktig, og det krever en grundig undersøkelse og at barnevernsansatte tar seg tid til å snakke med de involverte og spesielt barnet, sier Sandell.

Savner dialog

Landsforeningen er opptatt av å fortelle at det gjøres mye bra i barnevernet, men selv torsdag fikk de e-post fra berørte som fortalte om negative opplevelser.

– Vi vil komme i kontakt med kommunen, og kunne ha en dialog om hva de har tenkt til å gjøre videre og hva vi kan bidra med. Det som er viktig for oss er at vi kan bidra til at det blir en forandring og det viktigste er ikke å peke finger, men å peke på at det er et problem og hvordan kan vi løse det. Det har vi lyst til å bidra til, sier Sandell.

Les mer om barneverntjenesten i Tromsø: