NRK Meny
Normal

– Se for deg fire døde hvaler med buken opp i fjorden, hva vil verden tenke om oss?

Miljøstiftelsen Neptune Network vil gå rettens vei for å få stanset den planlagte sprengningen i Kvalsundet. De frykter en miljøkatastrofe dersom ladningen går av midt i matfatet til hvalen.

Hvaler

Dette har etter hvert blitt et vanlig syn utenfor Tromsø om vinteren. Men miljøstiftelsen Neptune Network frykter en miljøkatastrofe dersom det sprenges under vann hvor hvalen nå holder til.

Foto: Sander Lied Edvardsen / NRK

Miljøstiftelsen reagerer med avsky på planene til Kystverket om å avfyre fem tonn sprengstoff ved Gåsvær utenfor Tromsø i starten av hvalsesongen som nå er i gang.

– Se for deg fire døde hvaler med buken opp i fjorden, hva vil verden tenke om oss? Jeg kan love deg at vi får hele verden på nakken om det skulle skje, sier leder Frank-Hugo Storelv i Neptune Network.

De krever en umiddelbar stans i den planlagte sprengningen.

– Det er totalt uansvarlig det Kystverket og Fylkesmannen i Troms nå holder på med. De må vente til den biologiske aktiviteten har roet seg og hvalene har forlatt området.

Frank-Hugo Storelv

Leder Frank-Hugo Storelv i miljøstiftelsen Neptune Network er sjokkert over at det skal sprenges i matfatet til hvalen. De krever nå stans i arbeidet.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Tar saken til domstolen og politiet

Storelv har lørdag sendt et skriftlig krav til både Kystverket og Fylkesmannen i Troms om øyeblikkelig stans i den planlagte sprengningen, med varsel om at de vil bringe inn saken for domstolen dersom partene ikke selv stanser sprengningen. Videre skriver de at de vil politianmelde Kystverket dersom sprengningen gjennomføres.

– Vi mener at dette er et solid brudd på føre-var-prinsippet, i tillegg til at det er grovt uaktsomt med tanke på det biologiske mangfoldet. Dynamittladninger på totalt fem tonn vil skape en sjokkbølge som dreper liv i fjorden. Verden vil aldri tilgi oss, sier Storelv.

Kystverket gjennomfører sprengningen

Utbyggingsleder Frøydis Rørtveit Stensvik i Kystverket sier til NRK at hun ikke har lest brevet fra Neptune Network. Hun fastholder at de avbøtende tiltakene er tilstrekkelig og mener at kritikken ikke er berettiget.

Frøydis Rørtveit Stensvik

Utbyggingsleder Frøydis Rørtveit Stensvik i Kystverket sier til NRK at sprengningen utenfor Gåsvær vil gjennomføres i løpet av neste uke.

Foto: PRIVAT

– Vi har hatt fagekspertise på både biologisk mangfold og sprengning som har vurdert denne saken. Vår hvalekspert mener at sprengladningen som vi har valgt, ikke er skadelig.

Den planlagte sprengningen vil dermed gjennomføres i løpet av neste uke og arbeidet ved Gåsvær fortsetter i helga, sier hun.

Miljøverndirektør Evy Jørgensen ved Fylkesmannen i Troms sier til NRK at de forholder seg til kravene som er gitt til Kystverket i saken, og vil ikke stanse sprengningen.

– Vårt krav er at ingen dyr skal skades og det skal følges opp.

Øker sikkerhetsavstanden

Kystverket har besluttet å øke sikkerhetsavstanden fra 500 meter til 1000 meter, der hval eller sildestimer ikke skal observeres før sprengning. Som før skal et skremmeskudd avfyres, og de to sprengladningene på 2,5 tonn hver vil sprenges over ei viss tid.

– Vi karakteriserer dette som en mindre ladning, som vil bli utført som en sekvensiell sprengning, som reduserer trykkbølgen. Vi mener at vi har tatt nok hensyn i saken, sier Stensvik.