NRK Meny
Normal

– Samfunnet må forberede seg på å håndtere helt nye typer kriser

Fylkesmannen i Troms mener samarbeidet mellom det sivile og militære må styrkes.

Fylkesmannen i Troms, Bård Magne Pedersen

Fylkesmann Bård Mange Pedersen i Troms mener kommunene må forberede seg på å håndtere kriser på en sånn måte at også ressurser i det sivile samfunn bidrar inn.

Foto: Elise Holdal / NRK

Fylkesmannens januarmøte med kommuneledelsene i Troms startet onsdag. Revitalisering av totalforsvaret er ett av temaene som skal tas opp med ordførere og rådmenn.

– Ordet totalforsvar er noe vi husker tilbake på da vi hadde kald krig og var forberedt på krig. De siste årene har vi jo tenkt at det skulle være fred som gjaldt, og at krig ikke er noe scenario å tenke på. Men nå har vi en klar arbeidsordre om å videreutvikle, eller reetablere totalforsvaret, sier fylkesmann Bård Pedersen.

Totalforsvaret er samarbeidet mellom det sivile samfunnet og Forsvaret.

– Mer enn noen gang ser vi nå behovet for å revitalisere totalforsvaret. Vi må være forberedt på å håndtere en krise på en sånn måte at også ressurser i det sivilie samfunn bidrar inn.

Høyspentmaster

Sabotasje på kraftlinjer kan være ett scenario, som fører til en krise. Styrking av totalforsvaret er ett av temaene på januarmøtet, der kommuneledelsen i fylket møter Fylkesmannen i Troms.

Foto: NRK

– Er sårbare

Fylkesmannen er opptatt av at det som kan ramme landet i dag, ikke nødvendigvis vil være en kopi av tidligere kriser.

– Det er vanskelig å si hva en framtidig krise kan innebære. Vi snakker om cyberforsvar og hacking og mange ting som setter samfunnet ut av spill. Vi ser bare den sårbarheten i dag når deler av finnmark er fullstendig utkoblet på internett og telefoni fordi en kabel er brutt. Det viser sårbarheten i samfunnet, sier fylkesmannen.

Han viser til at både generalsekretær i FN, Jens Stoltenberg og statsminister Erna Solberg nylig har uttalt seg om at verden er blitt mer urolig.

– Det innebærer at vi også må tenke statssikkerhet sammen med samfunnssikkerhet. Det betyr at vi må være forberedt på en krise, avslutter Pedersen.