NRK Meny
Normal

– Russlands ambisjoner på Krim og i Arktis er samme sak

Den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin sier til russiske medier at Krim og Arktis handler om det samme. I helgen kom han på uønsket besøk til Svalbard.

Mener den norske misnøyen er en skandalen

Russland har store ambisjoner i Arktis, sier visestatsminister Dmitrij Rogozin.

Russiske medier har bred omtale av visestatsministerens besøk på Svalbard. En av de ledende fjernsynskanalene mener at den norske misnøyen med besøket er en skandale. Her et utsagn fra programlederen i fjernsynskanalen:

– I Oslo er det oppstyr rundt et offisielt russisk besøk på Spitsbergen. Øygruppen er under norsk jurisdiksjon, men har en spesiell internasjonal status.

Fra Svalbard til Nordpolen

Lørdag ankom den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin Svalbard til tross for at han står oppført på EUs og Norges sanksjonsliste. Rogozin er ikke lenger velkommen i Norge, etter Russlands annektering av Krim-halvøya.

Visestatsministeren reiste videre fra Svalbard til en russisk forskningsbase som er bygd opp på isen noen kilometer unna Nordpolen. Sammen med flere russiske ministre stod Rogozin for den offisielle åpningen av basen i Arktis.

Overfor russisk fjernsyn gjorde han det helt klart at Russland har svært store ambisjoner i dette området.

Dmitrij Rogozin

Dmitrij Rogozin annonserte sitt besøk på Svalbard ved å publisere dette bildet av seg selv på Twitter.

Foto: Twitter

Russland har begynt å føle på sin størrelse, og fokuserer på sine grenser og interesser. I fjor var det historisk da Russlands territoriale integritet ble gjenopprettet ved gjenforeningen med Sevastopol og Krim. I år har vi lagt større vekt på å utvikle Arktis. Det dreier seg om det samme, sier visestatsministeren til russiske journalister.

Aktiv på sosiale medier

Dmitrij Rogozin er svært aktiv på sosiale medier. I en av uttalelsene der hevder han at Arktis er et mekka for Russland. I en annen melding gjør han narr av norske myndigheters protester, og sier det ikke går an å slåss når slåsskampen er over. Visestatsministeren er en av Putins nærmeste medarbeidere. Han leder den russiske utviklingen i nordområdene.

Seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Tor Bukkvoll mener utsagnet til visestatsministeren er sleivete, og nok er rettet til et internt vestlige og russisk publikum.

– Norge må likevel ta det alvorlig når visestatsministeren i et veldig mektig naboland kommer med slike utsagn, sier Bukkvoll til NRK.