– Rusbehandlinga er et sted for å ete seg opp og ut for å ruse seg mer

Tidligere rusmisbruker Jimmy Martin Pedersen synes ikke rusbehandlingen er god nok.

Jimmy Martin Pedersen, daglig leder av Kafé X

– De unge rusmisbrukerne trenger hjelp med motivasjonen, mener Jimmy Martin Pedersen

Foto: Kristine Østvold / NRK

Mer enn halvparten av dem som får innvilget rusbehandling i Nord-Norge dropper ut viser en ny kartlegging fra Drop-out teamet ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

I resten av landet er situasjonen omtrent den samme.

– Jeg var borte i «mainnskiten» 13 år gammel

Jimmy Martin Pedersen hadde en god barndom på Helgeland. I sofaen på Kafé X som han nå er daglig leder for forteller han.

– Foreldrene mine var gode, jeg var flink på fotballbanen, og det gikk greit på skolen. Men jeg følte meg alene. Det var ikke så mange som skrev dikt og brydde seg om kunst av kompisene mine, sier han og ler.

Jimmy Martin Pedersen, daglig leder Kafè X

– Glad noen plukka meg opp, sier Jimmy Martin Pedersen

Foto: Kristine Østvold / NRK

24 år er han helt på kjøret. To barn og erkjennelsen av at hans misbruk ikke bare går ut over han selv, men også alle de rundt han motiverer.

I 2008 får han behandling, kommer ut og går som han selv sier rett på snørra. Han hadde ikke noe å komme ut til, men blir etter hvert plukket opp av han som den gang drev Kafé X, Asbjørn Larsen.

– Hadde ikke det skjedd, hadde jeg ikke hatt noe fornuftig å gjøre, ville jeg drevet gatelangs ennå.

– Noe av det som ikke akkurat oppfordra meg til å være der var alle som gikk rundt å sa stakkars deg. Det å bli kalt en «drittunge» og satt på plass derimot holdt meg inne i behandlinga for jeg skulle vise dem.

Jimmy Martin Pedersen

– Mangel på motivasjon utfordrer ungdommen

– Rusbehandlinga har blitt et sted for å ete seg opp og ut for ruse seg mer, forteller Jimmy til NRK.

Drop-out teamet ved sykehuset kartla 414 ruspasienter. 51 prosent droppa ut og mange av dem var unge.

– Sånn som tilstandene er i dag, hvor det stort sett er unge som gis plass, og det er kortsiktig plasser med lite innhold, så er mangel på motivasjon en av de største utfordringene. Det er kanskje foreldrene som vil at de skal inn i behandling, og ikke dem selv.

– Mitt inntrykk er at det er i liten grad de som ønsker behandling som får den. Og for dem som ønsker et innhold i behandlinga er ikke dagens tilbud tilstrekkelig, sier Jimmy.

Fra yttersida av samfunnet og hjem

Da Jimmy skulle bli rusfri, ble det stilt krav til ham av behandlerne. Men han ble behandlet på et sted «alle i gata» frarådet ham.

– Var du på vei til å droppe ut under behandlinga?

– Ja mange ganger. Og jeg tenker på dem som er under behandling i dag. Det er mye stoff og lite skjerming inne på behandlingsinstitusjonene. Jeg tror mange av dem som dropper ut faktisk er de som virkelig ønsker å bli rusfrie, men de tør ikke være et sted hvor tilgangen på dop er stor.

Jimmy Martin Pedersen tror i alle fall ikke han hadde klart en slik situasjon.