– Rettssak er sløsing med penger

Nærings- og handelsminister Trond Giske griper nå inn for hindre rettssak mellom Statkraft og det største kraftselskapet i Nord-Norge.

Trond Giske, næringsminister

Nærings- og handelsminister Trond Giske.

Foto: Johan B. Sættem

– Troms Kraft og Statkraft er selskaper som begge er offentlig eid, og det er pengesløsing å la dette bli gjenstand for en rettssak, sier Giske til NRK.

På årsmøtet i Troms Arbeiderparti i dag sa Giske at han ønsker å bidra til å finne en minnelig løsning på striden.

– Nå møter jeg Troms kraft eiere i Tromsø i dag. Til uka skal jeg diskutere dette med Statkraft-ledelsen. Jeg er opptatt av å komme frem til en enighet, sier Giske.

Han sier han likevel ikke kan garantere at Bardufoss Kraftverk forblir på regionale hender, slik kravet fra Troms er.

Verdier for 100 millioner står på spill

Verdier for 100 millioner kroner står på spill når Statkraft går rettens vei for å sikre seg eierskapet til lokale kraftrettigheter i Troms. Dette har vakt sterke reaksjoner i Nord-Norge.

Striden står om hvem som skal eie de verdifulle rettighetene til kraften i Bardufossen i Troms.

Statkraft vil om nødvendig gå retten vei for å si opp en 60 år gammel leieavtale med Troms Kraft for å alene kunne ta hånd om kraftinntektene. I Nord-Norge tolkes dette som et forsøk på å tvinge lokale kraftinntekter til hovedstaden.

Tilfreds

Pia Svensgaard

Pia Svensgaard er tilfreds at de får hjelp fra regjeringen.

Foto: Jon Are Nilsen / NRK

Fylkesrådslederen i Troms, Arbeiderpartiets Pia Svensgaard, sier hun er tilfreds med at Regjeringen vil bidra til at Statkraft trekker sin stevning mot Troms Kraft.

– Troms Kraft er den viktigste motoren for næringsutvikling i landsdelen. Og jeg håper næringsministeren forstår at det ikke er riktig å svekke Troms Kraft på bekostning av Statkraft, sier Svensgaard.