– Redd for at de blir vant til å være nært hytter

Sysselmannen på Svalbard bruker båt og helikopter for å forsøke å skremme en isbjørnbinne med unge bort fra hytteområder.

Isbjørn nær hyttefelt

Binna og ungen hennes oppholdt seg nært et hyttefelt i midten av august.

Foto: Helene Renate Hvedding

Isbjørnbinna og ungen hennes ble jaget fra et hytteområde i Foxdalen sist helg. Tirsdag formiddag ble bjørnene på nytt oppdaget i nærheten av bebyggelse, denne gang utenfor Hiorthhamn og Revneset. Sysselmannen ba da folk om å holde seg unna dette området.

Hiorthhamn er en tidligere gruveby som ligger på østsiden av Adventfjorden. Longyearbyen ligger på den andre siden av fjorden.

Tirsdag ettermiddag ser det ut til at skremmingen har vært vellykket. Isbjørnene beveger seg mot Diabas.

Vil gi en ubehagelig opplevelse

– Vi er redd for at de skal begynne å bli vant til å oppholde seg i og ved hytteområder. Sammen med Norsk Polarinstitutt har vi derfor besluttet at vi skal gi dem en ubehagelig opplevelse av å være i nærheten av hytter, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

9. august ble en annen isbjørn skutt på Prins Karls Forland på Svalbard da den nærmet seg teltleiren til en gruppe russiske forskere.

Denne isbjørnen var en to år gammel binne på 155 kilo.

En fangstmann fikk tidligere i august et forelegg på 20.000 kroner for å ha skutt en isbjørnbinne på Austfjordnes på Svalbard i juni. Skuddet var ment som et skremmeskudd, men tok livet av bjørnen.