NRK Meny
Normal

– Råtten fisk forpester bygda

Båten som lar tonnevis av sild råtne i Frakkfjorden i Finnmark, må nektes å fiske mer. Det mener folk som er rammet av miljøskandalen.

Etterlatt seinot i Frakkfjorden i Loppa
Foto: Kystvakta

Les også: Her råtner tonnevis med sild

 

Stanken av råtnende sild har ødelagt idyllen i fjorden, mener lokalbefolkninga.

– Vi er forbannet, fastslår Gunvor Pettersen, som har sommerbolig i bygda Skavnakk i Loppa.

– Selv om vi er lite folk i fjorden, har vi både luktesansen og synet i behold, sier Pettersen.

Varslet ikke

Det var fiskebåten «Korsnesfisk» som i forrige uke dumpet en not full av sild, for at den skulle råtne i fjorden utenfor stuedørene deres.

Skipperen varslet aldri om hendelsen, som Fiskeridirektoratet fikk vite om først da NRK ba om en kommentar.

Pettersen godtar ikke påstanden fra skipperen på «Korsnesfisk», som mener fisken blir borte på kort tid, uten at naturen tar noen skade.

– Må nektes å fiske mer

- All den andre fisken skyr området, og vil ikke komme dit det er råtten lukt. Det har skjedd før at de har dumpet fisk i fjorden, og vi har fisket kokfisk som lukter død og fordervelse og ikke er spisende.

- Hva bør skje med båten som dumpet fisken?

- De skulle tatt den ut av fisket, for det er ikke første gang dette skjer. Men det er ikke så godt å gjøre noe med det når de høye herrer ikke gjør noe med det, sier Pettersen resignert.

«Noen få sild»

Skipper Jens Kristoffersen kaller synes det er helt forferdelig at folk er sinte.

– Det var jo nødverge fra vår side. Sånt skjer under fiske. Og dette er en overreaksjon som mangler sidestykke. At det blir lukt og forurensning av noen få sild er helt ulogisk, mener Kristoffersen.

Vil lukte i måneder 

Vigdis Johnsen, fungerende fylkesmiljøvernsjef, fastslår at det som har skjedd i Frakkfjorden er et brudd på forurensningsloven.

 

Vigdis Johnsen
Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Vi ser alvorlig på dumpingen. Det vil før eller seinere gi betydelig lukt, så de som har hytte i nærheten vil bli berørt – antakelig i flere måneder, sier Johnsen.

Miljøvernavdelingen vil gå i dialog med Fiskeridirektoratet og vurdere hvordan saken skal følges opp. Det kan bli aktuelt å anmelde båten, bekrefter Johnsen.

 

Råtten sild i not
Foto: Kystvakta