– Putin forventer slike reaksjoner

NUPI-forsker Jakub Godzimirski tror ikke Russland bryr seg særlig mye om at Norge bryter det militære samarbeidet med landet.

Vladimir Putin

Russlands president Vladimir Putin bryr seg neppe om at Norge bryter forsvarssamarbeidet med landet, tror NUPI-forsker Jakub Godzimirski.

Foto: Alexei Druzhinin / Ap

Det har vært kraftige reaksjoner på at Russland har innlemmet den ukrainske Krimhalvøya i landet.

I dag ble det klart at Norge bryter alt militært samarbeid med Russland.

– Norge fordømmer Russlands annektering av Krim og bruken av væpnet makt i Ukraina. Dette er et klart brudd på folkeretten og er en uakseptabel handlemåte som må få konsekvenser, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Norge innstiller alle planlagte militære aktiviteter med Russland, foreløpig ut mai. Bakgrunnen er den russiske annekteringen av Krim. Blant aktivitetene som avlyses er et Norgesbesøk fra den russiske forsvarsministeren.

– Symbolsk handling

Jakub Godzimirski

Seniorforsker Jakub Godzimirski i NUPI.

Foto: NUPI

Dermed følger Norge linjen til andre NATO-land som har kommet med lignende sanksjoner mot Russland. Men seniorforsker ved NUPI, Jakub Godzimirski, tror ikke russerne bryr seg særlig mye om Norges beslutning.

– Jeg tror ikke dette får så stor betydning, men er mest en symbolsk handling. Dette viser at Norge er på linje med sine NATO-allierte, uttaler han til NRK.

Godzimirski tror heller ikke beslutningen kommer som noen overraskelse i Russland.

– Jeg tror president Putin har vært forberedt på slike reaksjoner. Russland reagerte selv slik under Kosovo-konflikten i 1999, og NATO hadde en lignende reaksjon i forbindelse med Georgia-krigen i 2008, sier Godzimirski.

Dropper øvelse

Blant aktivitetene som blir avlyst, er et russisk fartøybesøk til Oslo i forbindelse med marinens 200-årsjubileum i mai, samt den russiske marinesjefens besøk til Bergen og russisk deltakelse i Norsk Militær Tattoo 2014.

Fra før er det kjent at Norge dropper deltakelse i marineøvelsen Northern Eagle, som ble avlyst etter at USA trakk seg.

Admiral Chabanenko

Det russiske skipet Admiral Chabanenko blir ikke å trene sammen med norske skip under marineøvelsen Northern Eagle.

Foto: Forsvaret