– Protestene mot utvidelse av skytebanen må tas på alvor

Beboere i nærheten av skytebanen i Kjoselvdalen er bekymret for utvidelse. – Vi må ta protestene på alvor, sier gruppeleder i Arbeiderpartiet i Tromsø.

Kristin Røymo

Gruppeleder i Arbeiderpartiet, Kristin Røymo sier at de er avhengige av at politisk ledelse åpner for å se på saken på nytt.

Foto: Kari Stokke Nilsen

Onsdag kveld inviterte Tromsø kommune og Tromsø skytterlag til folkemøte om planene for skytebanen i Kjoselvdalen på Tønsnes. Skytebanen i Tromsdalen skal bort, og nå starter reguleringsarbeidet for utvidelse av skytebanen i Kjoselvdalen.

Gruppeleder i Arbeiderpartiet i Tromsø, Kristin Røymo, sier at saken kan vurderes på nytt. Men kun dersom politisk ledelse i kommunen åpner for det.

– Jeg opplever motstanden som veldig sterk. Jeg er ikke overrasket over motstanden, men jeg tror alle er nødt til å innse at Kjoselvdalen ikke er så enkel som mange i kommunestyret ville ha det til da vi behandlet saken, sier Røymo til NRK.

Hun var selv med på å bestemme at skytebanen skal utvides.

– Det var en merkelig situasjon. Det oppstod et slags rykte et par uker før kommunestyret skulle behandle saken. Byrådet hadde innstilt på Kjoselvdalen som en av fire områder de ønsket å jobbe videre med. Det overrasket mange av oss, fordi Kjoselvdalen ble forkastet for mange år siden. Nettopp på grunn av støy og ekko fra skudd, som det er vanskelig å beskytte mot med fysiske hindringer.

– Massiv motstand blant befolkningen

Anders Kristensen er en av dem som bor i nærheten av skytebanen. Han fant møtet onsdag veldig interessant, og mener det kom mye innspill der som han tror er viktig for den videre prosessen.

– Som lege med blant annet sju års erfaring fra bedriftshelsetjenesten, fant jeg det riktig å fokusere på de forskjellige helsemessige aspektene ved saken. Det gjelder både hørselsproblemer og giftvirkning som kan komme fra tungmetaller som bly og kobber, sier Kristensen.

Han forteller at folk i nabolaget er bekymret og oppgitt.

– Det er en massiv motstand blant befolkningen. Det har jeg registrert over tid.

Tromsdalen

Skytebanen i Tromsdalen skal bort, og nå starter reguleringsarbeidet for utvidelse av skytebanen i Kjoselvdalen.

Foto: Kent-Einar Myreng / NRK

– Kommunestyret vil ha en løsning

Kristin Røymo forteller at kommunestyret ble overrasket da de fikk saken til behandling, og så at Kjoselvdalen lå inne. Kjoselvdalen ble hausset opp med meldinger om at det ikke var noen problemer, siden det var skytebane der fra før av, mener Røymo.

– Kommunestyret vil gjerne ha en løsning på denne saken, og har også lyst til at den løsningen skal være enkel. Den vil være enklere hvis politisk ledelse er villige til å undersøke områdene litt nøyere før man går inn på en full reguleringsbehandling, sier gruppelederen i Arbeiderpartiet.

Hun vil ikke si at hun med dette åpner opp for omkamp, fordi hun tror ikke det er politisk støtte i dag for en omkamp om Kjoselvdalen.

– Men vi skal være klar over at kommunestyret var delt på midten. Det manglet en stemme på at vi også fikk med to andre områder i denne omgangen. Halvparten av kommunestyrets medlemmer er veldig oppmerksom på at Kjoselvdalen er et vanskelig valg. I dag har man støtte i kommunestyret hvis det kommer signaler om at det er flere representanter som ønsker å åpne opp for to nye områder.

– Jeg forsøker å være optimist

Beboer i området, Anders Kristensen er imponert over åpenheten og ærligheten til Kristin Røymo om saken.

– Det krever mot for å stå fram å si hva som skjedde bak kulissene i en politisk behandling i en så viktig sak. Jeg vil gi all honnør til Røymo for dette, sier Kristensen.

Han legger til at selv om han er bekymret, så er han optimist.

– Jeg forsøker alltid å være optimist, og jeg tror det kommer en løsning som alle er tjent på. Men hvor langt den ligger inn i framtiden og hva den løsningen skal bli vet vi ikke i dag.

Landsskyttarstemna - standplass

Røymo vil ikke si at hun med dette åpner opp for omkamp, fordi hun tror ikke det er politisk støtte i dag for en omkamp om Kjoselvdalen.

Foto: Kjell Arvid Stølen / NRK

– Er villig til å se på saken på nytt

Gruppeleder i Arbeiderpartiet, Kristin Røymo, sier at det er byrådet som håndterer saken og utreder Kjoselvdalen for utvidelse.

– Hvis vi får signaler om at vi har et nytt flertall i kommunestyret, det vil si at Høyre eller Frp må være villige til å se på saken på nytt igjen. Da er det klart at kommunestyret skal vurdere det, men det vil ikke skje før det blir tatt initiativ fra dem som styrer.

Hun synes det er trasig å høre om bekymringene fra Anders Kristensen, og fortvilelsen fra beboerne som kom fram på møtet.

– Det er laget noen foreløpige støyberegninger, men lokalbefolkningen i Tønsvika har lang erfaring med skytebanen som er der i dag. Tvilen om støyberegningen stemmer er sterk, og det er også forståelig, sier Røymo til NRK.