Hopp til innhold

– Positivt for Norge at Putin legger gassrørledning på is

En gassrørledning til Barentshavet blir ytterligere aktualisert, nå som omstridte gassrørledningen fra Russland til Europa er lagt på is, sier styremedlem i North Energy.

Boreriggen Polar Pioneer i Barentshavet

Mandag kunngjorde Russland at de legger gassrørledningsprosjektet South Stream på is. Det er positivt for en eventuell norsk gassrørledning fra Barentshavet til Europa, tror Johan Petter Barlindhaug i North Energy.

Foto: Statoil/Harald Pettersen / Harald Pettersen

– Bortfallet av South Stream er et positivt bidrag til en eventuell positiv beslutning fra vår side, for da har Russland akseptert at Europa ikke blir det store markedet som man trodde for noen få år siden, sier Johan Petter Barlindhaug, styremedlem i oljeselskapet North Energy.

Mandag ble det klart at Russland legger byggingen av det omstridte gassrørledningsprosjektet South Stream på is. Gassrørledningen skulle frakte russisk gass til Europa, men etter press fra EU har Bulgaria gitt rødt lys til å legge gassrørledningen gjennom landet.

– Tatt i betraktning at vi ennå ikke har mottatt godkjennelse fra Bulgaria, så regner vi med at vi, den nåværende situasjonen i Russland tatt i betraktning, ikke kan fortsette dette prosjektet, sa Russlands president Vladimir Putin under et besøk i Tyrkias hovedstad Ankara mandag.

(Saken forsetter under bildet)

Johan Petter Barlindhaug

Johan Petter Barlindhaug i North Energy mener bortfallet av det russiske oljerørledningsprosjektet South Stream, er positivt for en norsk rørledning i Barentshavet.

Foto: Ole-Kristian Losvik

Les også: Putin legger omstridt gassledning på is - Nyheter, tv og radio fra hele verden - NRK.no
Les også: EU innfører Russland-sanksjoner - Nyheter, tv og radio fra hele verden - NRK.no

Positivt for Norge

I 2015 vil trolig den norske regjeringen ta en avgjørelse på om det skal bygges ut en gassrørledning fra Barentshavet. Barlindhaug mener isfronten mellom vesten og Russland, på bakgrunn av krisen i Ukraina, kan være en fordel for fremtidig eksport av norsk gass.

– Det er ingen tvil om at dette er positivt for norsk gass. Skal vi bygge ut norske gassleveranser tid til Tyskland, så vil det være spørsmål om Europa skal ha norsk gass, eller russisk gass. Det at russerne nå har skrinlagt sine planer, gjør at deres leveringsmuligheter til Europa går ned over tid, sier Johan Petter Barlindhaug.

Putin

Russlands president Vladimir Putin sa at han ikke kan fortsette byggingen av den kontroversielle russiske gassledningen South Stream under sitt besøk i Ankara, Tyrkia, mandag.

Foto: RIA NOVOSTI / Reuters

– Ikke nok gass til norsk gassrør

I 2007 ble gassflammen på Melkøya, like utenfor Hammerfest i Finnmark, tent. Gass- og oljeeventyret i nord var i gang og optimismen stor, men senere har utviklingen ikke gått like raskt som mange hadde håper på. I dag blir et gassfunn i Barentshavet tatt i mot med moderat jubel fra oljeselskapene. Årsaken er at det ikke er noe sted å sende gassen. På Goliat-feltet er det for eksempel bestemt at gassen skal injiseres ned i reservoaret, fordi Statoil sier det ikke er kapasitet til å ta imot den på Melkøya.

Les også: EU innfører Russland-sanksjoner - Nyheter, tv og radio fra hele verden - NRK.no
Les også:
For dyrt i Barentshavet - Troms og Finnmark

North Energy er derfor et av flere leteselskaper, som lenge har ønsket å få på plass en gassrørledning fra Barentshavet og ned til den som allerede eksisterer i Norskehavet. Men styreleder Arvid Jensen i olje-interesseorganisasjonen Petro Arctic tror ikke tiden nødvendigvis er moden, selv om Russland nå legger sitt South Stream prosjekt på is.

– Ikke nødvendigvis. I dag er det ikke nok gass til å bygge ut en rørledning. Strategisk og viktigst for Norge tror jeg vil være å videreutvikle LNG (Liquefied Natural Gas - flytende naturgass av metan, journ. anm).Vi kan ikke være avhengig av utelukkende av gass til Europa, for det utgjør bare åtte prosent av verdens befolkning, sier Arvid Jensen.

(Saken fortsetter under bildet)

Arvid Jensen

Styreleder Arvid Jensen i olje-interesseorganisasjonen Petro Arctic tror ikke tiden nødvendigvis er moden for en norsk gassrørledning.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

Tror på mer leting med tilrettelagt infrastruktur

Johan Petter Barlindhaug i North Energy er ikke enig med Jensen. Han mener at både letevirksomhet og funn vil ta seg opp hvis en rørledning først kommer på plass.

– I det øyeblikket du skal få en infrastruktur for gass, vil selskapene begynne å lete etter gass. I dag leter ikke selskapene etter gass i Barentshavet. Jeg tror det er mange temaer som skal løses, og ressurstilgangen vet jeg at oljedirektoratet ikke er engstelig for over tid. Spørsmålet er ikke hva man har i dag, men hva man har når man kommer fram til år 2020, sier Barlindhaug.

En rapport som i sommer ble levert av Gassco, som drifter det norske rørledningsnettet, konkluderer med at det kan være store samfunnsøkonomiske verdier i å utvikle ny gassinfrastruktur på bakgrunn av forventede resultater fra letevirksomheten fram til år 2017.

Melkøya, desember 2010

Gassutviklingen på Melkøya, utenfor Hammerfest, har ikke gått like raskt som mange hadde håper på. Nå kan det derimot bli mer aktivitet.

Foto: Allan Klo