NRK Meny
Normal

– Politikerne i sør betviler fagmiljøene i nord

Et nytt professorat som skal løfte frem den nordnorske krigshistorien legges til Oslo. Stortingspolitiker for SV Kirsti Bergstø mener det viser at politikerne i Sør-Norge betviler kvaliteten på fagmiljøene i nord.

Kirsti Bergstø

Kirsti Bergstø stilte påStortinget tirsdag spørsmålstegn ved at et professorat som tar sikte på å løfte frem nordnorsk krigshistorie er bestemt lagt til Oslo.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Jeg tviler ikke på kvaliteten på Universitetet i Oslo, men jeg mener å se en tendens til at politikerne i sør betviler fagmiljøene i nord, sier Kirsti Bergstø.

Historien i nord bør forskes på i nord

Påstanden kommer fordi et professorat med mål om å dokumentere og formidle nordnorsk krigshistorie er blitt bestemt opprettet i Oslo. Det syns Bergstø er merkelig.

– For det her handler om at den nordnorske krigshistorien skal dokumenteres og formidles, og det bør den gjøre med utgangspunkt i stillinger i nord, sier hun om vedtaket som ble fattet av en enstemmig utenriks- og forsvarskomité 3. desember.

Men i en epost til NRK skriver Kunnskapsdepartementet at regjeringen fortsatt ikke har avgjort saken.

Professoratet som kommer tildeles til sammen 20 millioner kroner fordelt på 5 år.

Nordnorsk krigshistorie bør bli pensum

Tirsdag holdt Bergstø en interpellasjon i Stortinget der hun sa at det mangler en god nok dokumentasjon av den nordnorske krigshistorien. Det sa forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide seg enig i fra Stortingets talerstol.

Ine Eriksen Søreide

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er enig i at nordnorsk krigshistorie fortjener å løfte frem.

Foto: Gro Holm / NRK

Søreide mener krigshistorien fra Nord-Norge bør være obligatorisk lesning for kommende generasjoner. Og det nye professoratet blir også opprettet fordi regjeringen mener man trenger økt kunnskap om motstandskampen og lidelsene under krigen.

– Noe av tanken med professoratet er at det skal bidra til at historien ikke blir glemt, og at vi får ny innsikt i vår nære krigshistrorie. Den nordnorske krigshistorien vil bli viktig i dette, sa Søreide.

På høy tid at historien kommer frem

Historiker i Nord-Norge, Arvid Petterson, har tidligere sagt at det er på høy tid at krigshistorien fra landsdelen blir løftet opp og anerkjent.

– Man har sagt at brenningen av Nord-Troms og Finnmark var den største katastrofen som har skjedd i nyere tid, men likevel skriver man en norgeshistorie i 1998 uten å nevne den store katastrofen. Så da er det noe som tyder på at man ikke har brydd seg i de strøk der man har kontroll med hva som skulle skrives om krigen.

Arvid Petterson

Arvid Petterson mener det vil være uheldig hvis man ikke oppretter det nye professoratet om 2. verdenskrig i Nord-Norge.

Foto: Arne Ivar Johnsen

Petterson mener at hvis professoratet blir etablert i Oslo, vil det være et tap for arbeidet med krigshistorien i Nord-Norge.

– Da fortsetter vi i samme spor, det kommer veldig lite nytt, mener Petterson.