– Politikerne har sviktet befolkningen

For noen familier på øyene rundt Harstad koster det nærmere 60 000 kroner i året for å komme seg på jobb. Og dyrere kan det bli.

Demonstrasjon

Anita Høie og Tormod Windsrygg kommer begge til å bli rammet av økte bompengesatser.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Jeg betaler 7 800 kroner i året i bompenger, i tillegg kommer fergeutgiftene på 20 700 kroner. Det er nesten 28 000 kroner i året for å komme meg på jobb. Mange ektepar på øyene jobber til forskjellige tidspunkt. For dem blir det fort det dobbelte, sier Tormod Windsrygg.

Han bor på Grytøya, men var onsdag kveld i Harstad sentrum for å demonstrere mot de varslete økningene i bompengeavgiftene i Harstad kommune.

I morgen skal kommunen bestemme om Tormod og de andre som kjører ut og inn av Harstad må ut med enda mer. Harstadpakken-prosjektet mangler nemlig om lag én milliard kroner. I januar vedtok formannskapet å øke bompengesatsene for å få inn pengene.

– Politikerne har lovet en ting, og sviktet, og nå prøver de å gi innbyggerne og bilistene regningen, sier Eivind Stene, gruppeleder i Harstad Frp.

– Men disse økningene vil gjøre det 160 kroner dyrere i måneden, er det så ille?

– Det er et glansbilde. Jeg har ingen tillit til det tallmaterialet, og er sikker på at det vil bli enda dyrere.

Demonstrasjon i Harstad

Nærmere 600 personer møtte opp for å demonstrere mot forslaget om å øke bompengesatsene for Harstadpakken.

Foto: Nils Mehren / NRK

Fergeprisene øker også

I tillegg til risikoen for økte bompengesatser, skal også fergebillettene bli 40 prosent dyrere fra 1. mars. Tormod Windsrygg frykter at alle avgiftene vil skremme ungdommen fra å etablere seg på øyene rundt Harstad.

– For meg er det overkommelig, men så store summer i året kan bli avgjørende for dem som vurderer å etablere seg her ute, sier han.

Windsrygg hadde selskap av nærmere 600 demonstranter i Harstad sentrum onsdag.

Eivind Stene i Harstad Frp tviler likevel på at politikerne i kommunestyret vil bli påvirket av presset fra befolkningen.

– Jeg ser ikke for meg at lite lydhøre politikere plutselig skal bygge å lytte, sier han.