– Overrasket over hvor mye det fleipes med temaet

En ny undersøkelse viser at én av fem unge har opplevd uønsket sex. – Dette er alvorlig, det skjer faktisk med noen vi kjenner, sier SMISO-leder.

Lene Sivertsen

Daglig leder Lene Sivertsen i SMISO i Tromsø.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Overgrep skjer oftere, nærere, og det er mer alvorlig enn vi liker å tro, sier daglig leder Lene Sivertsen i Senter mot incest og seksuelle overgrep, SMISO i Tromsø.

Torsdag starter NRK en stor temasatsing på det som kalles for gråsonesex. Hvor går grensa, når er det et overgrep og hva kan du straffes for?

For uønsket sex kan også være voldtekt. Nesten 40 prosent av voldtektene som blir meldt til politiet er festrelaterte voldtekter, ifølge Kripos. Det er ofte fest, unge mennesker og alkohol involvert. Noen ganger har det blitt brukt vold eller trusler, andre ganger har den ene personen ikke vært i stand til å si nei.

– Det er viktig at unge kjenner til lovverket, sier Ann Kristin Grosberghaugen, leder for Kripos sin voldtektsseksjon.

Overrasket over at det fleipes

En undersøkelse gjennomført av Norstat viser at én av fem unge har hatt uønsket sex.

– Dette er alvorlig, det skjer faktisk med noen vi kjenner, sier Sivertsen.

– Men hvorfor er det slik?

– Det er jo tusenkronersspørsmålet. Hadde vi visst hvordan vi kunne stoppe det, så tror jeg vi hadde kommet mye lengre. Det vi også ser i dag, er noe skremmende som går på holdninger.

Hun forteller at de har vært ute og snakket med sjetteklassinger, og den siste tiden har de også besøkt videregående skoler i Tromsø for å snakke om tematikken.

– Og vi er vel kanskje litt forundret over hvor mye det fleipes med temaet. Når man hører på fleipingen og sammenlikner dette med forekomsttallene, så skjønner vi at de som mottar og hører denne fleipingen sannsynligvis også er noen som har vært utsatt for noe som ikke er OK.

Hun mener det er viktig å huske på at også ord er definerende, at ord både styrer og sårer.

– Kjempekomplisert

Sivertsen forteller at flere kan føle at de har blitt utsatt for et overgrep, selv om det ikke er juridisk straffbart.

– Og det er kanskje disse vi kan kalle for gråsonetilfellene. Og de er jo kjempekompliserte, for hvor går disse grensene? Jeg tror kanskje vi må være mer åpne om prosessene, hvor man kan søke hjelp og få informasjon.

Hun anbefaler å ta kontakt med overgrepsmottaket for å sikre eventuelle bevis, samt å ringe enten politiet eller SMISO for å diskutere saken. Gjerne anonymt om det føles enklere.