NRK Meny
Normal

– Den overgrepssiktede 15-åringen er svært fortvilt

Forsvareren til den 15-årige gutten som er siktet for å ha hatt seksuell omgang med to mindreårige jenter, sier at medienes fremstilling av saken er feil. Så langt finnes det ikke grunnlag for å kalle det en voldtektssak, mener forsvareren.

Kjetil Nilsen

Kjetil H. Nilsen reagerer på at enkelte aviser har fremstilt saken som en voldtektsforbrytelse, og understreker at så langt i saken dreier det seg kun om seksuell omgang med mindreårige.

Foto: Jan Kenneth Bråten, NRK

Natt til søndag ble to personer pågrepet for å ha hatt seksuell omgang med to mindreårige jenter. En gutt på 15 år og en mann i midten av tyveårene er nå siktet i saken.

Forsvareren til den siktede 15-åringen, Kjetil H. Nilsen, reagerer på hvordan enkelte aviser har fremstilt saken så langt.

– Enkelte aviser har fremstilt dette som en voldtektssak, og det er det rett og slett ikke grunnlag for. I følge politiet så er siktelsen seksuell omgang med barn under den seksuelle lavalder, og det er noe helt annet enn hva avisene i Alta og Finnmark generelt har fremstilt dette som, sier Nilsen.

Har det tungt

Han har tatt en ringerunde til de redaksjonene det gjelder, og fått bekreftet at de skal korrigere feilbetegnelsen.

– Den siktede 15-åringen i saken er veldig fortvilet, han kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene som er gjort av saken i media. Han er veldig lei seg, sier Nilsen.

Både 15-åringen og mannan i 20-årene er løslatt, men har fått besøksforbud og meldeplikt hos politiet.

Viktig begrensning

Han understreker at det er svært viktig for hans klient at man skiller mellom de to betegnelsene voldtekt og seksuell omgang med mindreårige.

– Bestemmelsen om seksuell omgang har en begrensning i forhold til at dersom siktede og fornærmede er i nærhet i forhold til alder og utvikling, så er det ikke nødvendigvis straffbart å ha sex med barn under 14 og 16 år. Det er en veldig viktig begrensning i forhold til min klients sak, sier Nilsen.

Ut fra opplysningene han har mottatt fra politiet er det maks halvannet år mellom den siktede og de fornærmede.

Lite informasjon fra politiet

Altaposten og Finnmark Dagblad har begge publisert artikler der de kaller saken for en voldtektssak.

– Det var en feil. Vi har rettet opp i det og beklaget, sier fungerende redaktør i Finnmark Dagblad, Svein G. Jørstad.

Redaktør i Altaposten, Rolf Edmund Lund, sier årsaken til at de brukte ordet voldtekt var at politiet var sparsom med informasjon.

– Når artikkelen ble skrevet var det lite informasjon å få fra politiet. Informasjon om at dette også gjaldt en 15 åring kom for sent i forhold til deadline, sier Lund.

Altaposten har nå endret artikkelen på nett og omtaler det ikke lengre som en voldtektssak.

– Vi forholder oss til begrepet politiet bruker, sier Lund.

– Vil ta tid

Etterforskningsleder Svein Erling Mikalsen

Etterforskningsleder Svein Erling Mikalsen.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

Politiet ønsker ikke å gå ut med mer informasjon foreløpig.

– Vi kan ikke si så mye om verken det ene eller det andre. Det er vanskelig med slike saker, ettersom det stadig dukker opp nye momenter, sier etterforskningsleder Svein Erling Mikalsen tror etterforskningen kommer til å ta tid.

Han forteller at de ennå ikke har gjennomført formelle avhør, men at det vil skje i løpet av uken.

Siktelsen kan utvides

Mikalsen bekrefter at det er en tredje jente involvert i saken, men at de ikke har noen indikasjoner på at hun har vært utsatt for noe.

– Hun er derfor uformelt avhørt som vitne. Dersom det siden viser seg at også hun er blitt utsatt for noe kan det hende at siktelsen utvides, men det har vi som sagt ingen indikasjoner på, sier han.

Jenta skal ha vært på stedet hvor overgrepet skjedde. Politiet bekrefter at jentene ble servert alkohol.