Hopp til innhold

– Overgrepssaken en påkjenning for mange foreldre

Ressurstelefonen har vært et viktig bindeledd og støtte for foreldre som trenger å prate.

Barnehage

22 personer har ringt ressurstelefonen til Tromsø kommune. Bildet er et illustrasjonsfoto, og har ingenting med barnehagen hvor overgrepssakene skjedde å gjøre.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Maren Weum byline

Helsesøster og fagkoordinator for helsetjenester i Tromsø kommune, Maren Weum.

Foto: Sven Weum

– Overgrepssaken har vært en påkjenning for mange foreldre, selv om de ikke er direkte berørt. Det er også mange som trenger å få avkreftet at det gjelder sitt barns barnehage, sier Maren Weum, fagkoordinator for helsetjenester i Tromsø kommune.

Kommunen opprettet et ekstra helsetilbud på grunn av overgrepssaken som er rullet opp i en barnehage i Tromsø. Ressurstelefonen har vært en viktig støtte for foreldre.

– Særlig for dem som kom hjem fra jobb, og hadde fått en mail fra politiet og barnehagen om at overgrepene hadde skjedd i deres barns barnehage. Det at de har kunnet ringe og prate med noen, sier Weum.

Også for andre, som fraflyttede familier, har telefonen vært en kanal for å få informasjon.

– Det har vært foreldre av barn som tidligere har gått i barnehage i Tromsø, som var bekymret for om overgrepene hadde skjedd i deres barnehage. Da har vi fått avkreftet eller bekreftet dette.

Veiledning og støtte

Telefonen har vært en veiledning for hva foreldrene skulle gjøre.

– Noen av de første som ringte fortalte at barna hadde begynt å fortelle ting hjemme, eller at de som foreldre begynte å skjønne at barna deres kunne være utsatt. De ble henvist direkte til politiet, sier Weum.

Det er totalt 22 personer som har benyttet seg av ressurstelefonen. 14 av disse er fra foreldre med barn som går eller har gått i barnehagen.

– Foreldre lurer på hvordan de skal takle situasjonen, hva de skal si til barna. De vil også prate om egne følelser. Foreldre vet de må ta seg sammen overfor barna, men mange trenger å få tømt egne tanker og følelser og bli møtt på hvordan de har det, sier helsesøsteren.

Får tilbake minner

Ingen har ringt etter utvidelsen av tiltalen mot mannen i 30-årene som har forgrepet seg på flere barn i en barnehage i Tromsø. Onsdag avvikles telefonen, men barn, ungdom og foreldre kan ta kontakt med sin lokale helsestasjon for videre henvisning eller bare en prat.

– Det kan godt hende at barn begynner å prate om saken nå når sommerferien kommer. Det kan også være at noen voksne får tilbake minner fra barndommen, og trenger å prate om egne ting som de selv har opplevd. Da kan SMISO være et lavterskeltilbud som det er lett å få time til, sier Weum til NRK.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark